Tužiteljstvo treći put dopunilo optužnicu protiv Ratka Mladića

Haaško tužiteljstvo podnijelo je Haškomu sudu na potvrdu nadopunu optužnice protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića kojom je u optužnicu dodan zločin u selu Bišina u kojem su srpske snage 1995. ubile više od 30 bošnjačkih muškaraca.

Prije tjedan dana Sud je odbio zahtjev tužiteljstva za razdvajanje predmeta protiv Mladića u dva dijela kako bi se protiv njega mogla voditi odvojena suđenja – jedno za Srebrenicu i drugo za zločine u drugim dijelovima BiH, ali je dopustio da se optužnica nadopuni zločinom u Bišini. Mladić će se o toj dodatnoj optužbi izjasniti 10. studenoga.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u razgovoru sa stranim dopisnicima objasnio je da bi tužiteljstvo moglo odustati od nekih optužbi protiv Mladića kako bi se ubrzao sudski proces koji se vodi protiv njega.

Mladiću se zdravstveno stanje pogoršalo te su tužitelji, poučeni iskustvom sa Slobodanom Miloševićem koji je umro tijekom suđenja, izrazili zabrinutost hoće li on uspjeti izdržati tako dug i složen proces. Kako bi ubrzali postupak, tužitelji su predložili da se protiv Mladića vode dva odvojena procesa, no sudsko vijeće je zahtjev odbilo.

Tužitelj Serge Brammertz je u srijedu rekao da će njegov tim sada razmotriti smanjenje broja točaka optužnice kako bi se skratilo suđenje i neće se žaliti na odluku sudskog vijeća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*