Tuzla: Crnogorski državljanjin kazneno prijavljen zbog ilegalnih transplantacija

Admir Dedić (35) iz Gornjih Dubrava kod Živinica umro je prije pola godine u avionu vraćajući se iz Pakistana u BiH, nakon što mu je u jednoj ustanovi u toj zemlji obavljena transplantacija bubrega!

Cijeli slučaj bio je obavijen velom tajne, jer Admir prije odlaska nikom nije ništa govorio o svojim namjerama.

No, uporna policijska istraga dala je rezultate. Kako je priopćila Federalna uprava policije, državljanin Crne Gore I. L. je osumnjičen da je počinio kazneno djelo – nedozvoljeno presađivanje ljudskih organa.

Službenici Federalne uprave policije su protiv njega podnijeli izvješće Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

I. L. se sumnjiči da je u listopadu 2011. godine je omogućio osobi A. B. iz Živinica kupiti bubreg u Pakistanu i ilegalno ga presadi. Nakon obavljene transplantacije, A. B. je, na povratku iz Pakistana, preminuo u avionu.

Isti crnogorski državljanin je u veljači 2011. organizirao odlazak F. R. iz Tuzle u Lahore, u Pakistanu, te kupovinu bubrega od nepoznatog donora i presađivanje tog organa. On je, naime, za dogovorenu nagradu omogućio F. R. neposredan kontakt s liječnicima u Pakistanu te kupovinu i presađivanje organa.

Isto to, uz odgovarajuću nagradu, organizovao je za F. O. iz Tuzle u lipnju 2011. godine.

Istražitelji su utvrdili da je I. L. organizirao putovanja u Pakistan radi presađivanja bubrega te da su pacijenti u tu svrhu prikupljali oko 120.000 KM ili 60.000 eura, koje su predavali prijavljenom pred polazak u Lahore.

Također, utvrđeno je da je prijavljeni kupovao avionske karte, osiguravao smještaj i pacijente predavao nepoznatim osobama, koje su ih dalje odvodile na lokacije presađivanja, koje u nekim slučajevima nisu odavale utisak legalnih zdravstvenih ustanova, a nakon operacije pacijenti nisu dobvaali nikakvu medicinsku pomoć.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*