Tuzla: Jedni slave dan oslobođenja, drugi tvrde da je riječ o zločinu

Tuzla je danas u znaku obilježavanja 19. godišnjice sukoba vojnika bivše JNA i teritorijalne odbrane Tuzle na Brčanskoj malti, kojim je zaustavljena namjera da se nakon Bijeljine, Zvornika i ostalih okolnih gradova zauzme i Tuzla.

Položeno je cvijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992.-1995. u Ulici Armije RBiH.

“15. svibnja 1992. godine Dan je kada se obranila Tuzla. To je dan kada se branio suživot, dostojanstvo i uvjerenje da svi ljudi bez obzira na vjeru, boju i naciju mogu živjeti u jednom gradu, gradu ljubavi, suživota i tolerancije”, poručio je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija općine Tuzla istaknuli su da su do 1. svibnja 1992. godine različite vojne i paravojne formacije iz Srbije, potpomognute paravojnim formacijama iz BiH, napale i okupirale veliki broj bh. gradova i u njima počinili zločine.

“Godinama slušamo laži o tome kako je u Tuzli napadnuta kolona JNA. Napominjemo da se ne radi o koloni JNA i da se ne radi o napadu, nego o postupanju legalne policije u nužnoj odbrani. Od kraja travnja, tj. od donošenja Ustava Savezne Republike Jugoslavije (27.4.1992.) kojim je definirano da ova država ima Vojsku Jugoslavije, JNA ne postoji. Dakle, 15. svibnja 1992. u tuzlanskoj Kasarni nije bilo vojnika JNA nego su to bili samo pripadnici Karadžićeve i Mladićeve paravojske i pripadnici vojske SRJ, tj. strane vojne sile”, rečeno je prilikom današnjeg obilježavanja Dana odbrane Tuzle.

Građani Tuzle od Tužiteljstva BiH očekuju da postupi po krivičnoj prijavi koju je Fondacija Istina, pravda i pomirenje, podnijela protiv tadašnjeg komandanta tuzlanske kasarne Mileta Dubajića i drugih, koji su odgovorni za žrtve na Brčanskoj malti.

No, u Tuzli je održan je i jedan drugačiji skup u spomen na isti događaj – stotinjak članova obitelji poginulih vojnika bivše JNA iz Bijeljine, koje su predvodili predstavnici Odbora za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, odali počast stradalim vojnicima JNA na Brčanskoj malti.

Mediji iz Republike Srpske izvijestili su da je “skup, kojim je obilježeno 19 godina od napada na kolonu vojnika ЈNA, organiziran je na Brčanskoj malti, mjestu gdje se zločin dogodio”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*