U 2010. će se prodati 5 milijuna e-čitača i 100 milijuna e-knjiga

ebook1Očekuje se da će u 2010. televizijsko oglašavanje vrijediti oko 180 milijarde dolara, dok se projekcije vrijednosti online oglašavanja kreću oko 63 milijarde dolara. Iako je trend rasta online oglašavanja bio negativan tijekom prošle godine, taj pad je i dalje manji no u gotovo svim drugim oglašivačkim kategorijama. Zbog toga se ove godine očekuje porast online oglašavanja od oko 2 posto, ističe najnovije istraživanje konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte Trendovi u medijima u 2010.
U 2010., više od 90 posto TV programa i više od 80 posto audio sadržaja potrošači će konzumirati putem klasičnog emitiranja na televiziji i radiju, a ne putem interneta ili usluga koje im omogućuju da sami utječu na raspored emitiranja. Ti su rezultati suprotni brojnim predviđanjima prema kojima se linearno prihvaćanje sadržaja trebalo smanjiti. No, zahvaljujući jednostavnosti korištenja te inerciji gledatelja i slušatelja, zadani raspored emitiranja vjerojatno će dominirati još dugo vremena. Riječ je o velikim brojkama na koje oglašivači trebaju računati, budući da stotine milijuna ljudi provodi čak 40 posto svog budnog vremena prateći TV i radio program.
Ove će godine globalna prodaja e-čitača vjerojatno doseći brojku od pet milijuna uređaja, a moglo bi se prodati čak 100 milijuna primjeraka e-knjiga. Vrijednost prodanih e-čitača mogla bi iznositi oko 1,5 milijardi dolara, no konkurencija u vidu drugih uređaja vjerojatno će usporiti stopu njihova rasta, čak i ako rast prodaje e-knjiga ostane blizu 200 posto. Ipak, e-čitači će zaostajati za krivuljama prihvaćanja od strane potrošača kakve bilježe uređaji poput smartphonea, GPS-a i netbooka. Izdavači novina i časopisa mogli bi, neočekivano, imati koristi od uspjeha e-čitača. Naime, ukoliko se dovoljan broj čitatelja navikne na plaćanje sadržaja koje primaju na svojim elektroničkim uređajima, to bi moglo nadoknaditi gubitke zbog pada čitatelja i pretplatnika na tiskana izdanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*