U 2012. pala prodaja mobitela, no prodaja smatphonea je ipak rasla

smartphoneProdaja mobilnih telefona na tržištima širom svijeta pala je prošle godine prvi puta od 2009. budući da je oslabio apetit potrošača za jeftnijim uređajima, objavila je u srijedu specijalizirana istraživačka tvrtka Gartner.

Ukupno je na tržištima širom svijeta u 2012. krajnjim korisnicima prodano 1,75 milijardi mobitela, 1,7 posto manje nego u 2011., objavio je Gartner.

“Teški gospodarski uvjeti, promijenjene preferencije potrošača i intenzivna tržišna konkurencija oslabili su globalno tržište mobilnih telefona”, izjavio je analitilčar Anshul Gupta.

Prodaja pametnih telefona nastavila je rasti, istaknuo je Gupta, dodavši da će tehnološki napredniji uređaji ove godine prvi put činiti više od polovice tržišta.

Samsung i Apple ponovo so dominirali na tržištu pa je korejska tvrtka prodala 385 milijuna mobitela, od čega 53,5 posto čine pametni telefoni, dok ih je američki div prodao 130 milijuna pametnih telefona.
Udio dvije tvrtke u tržištu pametnim telefona porastao je u četvrtom tromjesečju na 52 posto, sa 46 posto koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

Kineska tvrtka Huawei prvi je puta u četvrtom tromjesečju zauzela treće mjesto u svijetu po prodaji pametnih telefona, objavio je Gartner. U 2012. krajnjim su korisnicima prodali ukupno 27,2 milijuna pametnih telefona, čak 74 posto više nego u 2011.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*