U 951 gradu nenasilni prosvjedi protiv današnjeg svjetskog poretka

Novi oblik osporavanja današnjega svjetskog poretka, rođen u proljeće u Španjolskoj, trebao bi danas dobiti međunarodnu dimenziju, budući da su za danas najavljeni nenasilni prosvjedi u 951 gradu, u 82 države.

Ogorčeni nesigurnošću koju proizvode kriza i financijski moćnici, prosvjednici putem internetske stranice 15october.net mobiliziraju nezadovoljnike da im se danas pridruže na globalnom prosvjedu Ujedinjeni za globalne promjene (United for Globalchange).

Diljem SAD-a nastavili su se prosvjedi protiv korumpiranosti vlade i korporativne pohlepe. Središte im je na Wall Streetu, financijskom centru SAD-a. Jučer je u obližnjem parku Zuccotti bilo življe nego inače. Brojni su se Njujorčani odazvali pozivu organizatora, pokreta Zauzmimo Wall Street (OWS), da dođu u park kako bi im pomogli u obrani.

Građani Sarajeva nezadovoljni ekonomskim poretkom, upropaštenom industrijom i nezaposlenošću organiziraju prosvijede pod nazivom Okupirajmo Sarajevo, najavila je Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokraciju.

Najavljeno je održavanje tribine i rasprave, nakon čega će u 12 sati početi okupljanje na platou ispred BBI Centra. Povorka će se dalje uputiti ka Centralnoj banci, a prosvijed završava ispred sarajevske Katedrale.

Kako su istakli organizatori prosvijeda, žele uputiti zahtjeve svim zakonodavstvima u BiH i tražiti da se neodložno – regulira rad postojećih poslovnih banaka, te sprovedu reforme u financijskom sektoru. Prosvijedi će u podne biti održani i u Banjoj Luci i Zenici.

Globalnom pokretu pridružit će se i građani Hrvate i to u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli. Najveći skup očekuje se u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, u 18 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*