U akciji ‘Lutka’ uhićeno 25 osoba iz kriminalnog miljea, Keljemendi pobjegao

U akciji “Lutka”, koja se smatra najobimnijom i najsloženijom policijskom akcijom u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, za sada je uhićeno 25 osoba.

Kako je novinarima u Sarajevu izjavio direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac, ta agencija je, u suradnji s entitetskim policijskim agencijama i drugim institucijama za provođenje zakona, prikupila vrlo ozbiljne informacije i dokaze da je zločinačka organizacija na koju se odnosi akcija počinila veći broj krivičnih djela među kojima se izdvajaju trgovina drogom, pranje novca, teška razbojništva, kamatarenje, zloupotreba službenih položaja, ubojstva, kao i pripreme ubistava na skriven i podmukao način, te priprema ubistava policajaca koji su istraživali njihova krivična djela.

Zubac je rekao i da su prikupljeni materijalni dokazi u vezi s ubojstvima Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice, Vladimira Mačara, Milana Vlaškića i Radeta Magazina, te u vezi sa poticanjem i pokušajima ubojstva u tri navrata Đorđa Ždrale. Također, dodao je kako su prikupljeni dokazi u vezi sa pljačkom 2,2 milijuna eura od Privredne banke Sarajevo 29. lipnja 2006. godine, kao i sa pljačkom skoro 670.000 KM BH Pošte 29. lipnja 2008. godine.

Zubac je naglasio da je ovo početak kraja organiziranog kriminala u BiH

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je za agenciju Anadolija da će izvještajima o počinjenim krivičnim djelima u sklopu akcije kodnog naziva “Lutka” biti obuhvaćeno između 40 i 45 osoba, te da su neke od osoba povezane s ovim slučajem već u zatvoru.

Po njegovim riječima, akcija “Lutka” na prostoru Republike Srpske u međuvremenu završena. “Ima dosta osobaa koja se već nalaze na izdržavanju kazne zatvora ili su u pritvorima. Na području RS-a uhićeno je devet osoba i mislim da je i toliko lokacija pretreseno. Osim u Istočnom Sarajevu, pretresi su vršeni u Zvorniku, odnosno Tebinju, gdje je izvršen jedan pretres. Ostala uhićena lica su sa prostora Sarajeva i Federacije BiH”, rekao je Vasić za agenciju Anadolija.

Ipak, čini se da će “Lutka” završiti kao akcija polovičnoga uspjeha. Naime, iako je među uhićenima i Bojan Cvijan, bivši šef odjela za narkotike SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu), policija zasad nije uspjela uhititi Nasera Keljemendija, osobu za koju sumnja da je na čelu spomenute zločinačke organizacije. Keljemendi je poznati pripadnik sarajevskog krim-miljea, a već dulje vrijeme nalazi se i na američkoj crnoj listi zbog trgovine narkoticima.

Policija je danas pretražila i njegov hotel Casa grande na Ilidži u Sarajevu, no Keljemendija nije našla, pa se pretpostavlja da je pobjegao u Crnu Goru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*