U beogradskim i podgoričkim novinama osmrtnice za Dražu Mihailovića, u B. Luci održan parastos

Srbijanske organizacije “Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941 – 1945” i “Republička asocijacija za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta” objavile su u beogradskom dnevniku Politika od nedjelje osmrtnicu četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću.

U osmrtnici se najavljuje da će u utorak 17. jula 2012. godine u beogradskoj crkvi Svetog Save biti održan “parastos bezgrobnom heroju koga su izdali saveznici i zvjerski ubili Brozovi zločinci”.

“Pamtimo desetke tisuća poginulih, surovo ubijenih i preminulih suboraca legendarnog srpskog Čiče”, navodi se u osmrtnici.

Mihailoviću su, kako prenose beogradski mediji, u subotu objavljene i dvije osmrtnice u podgoričkom listu Dan u povodu 66 godina od njegovog pogubljenja, pri čemu u prvoj u potpisu stoji “zahvalno potomstvo vojnika kraljevske vojske u otadžbini” , dok u drugoj stoji “srpski soko Herceg Novi”.

U međuvremenu, pred beogradskim Višim sudom i dalje traje sudski postupak po zahtjevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Dragoljub Draža Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010., a zahtjev za rehabilitaciju podnio je njegov unuk Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem, kao i povratak njegovih građanskih prava.

U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika “Jugoslavenske vojske u otadžbini”, kao i žrtava komunističkog režima.

S druge strane, “Savez antifašista Srbije” i druge srodne udruge tražile su da se zahtjev za rehabilitaciju odbije jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao s okupatorom te počinio mnoge zločine.

Parastos u Banjoj Luci
Pripadnici četničke organizacije Republike Srpske održali su danas u Banjaluci u hramu Hrista spasitelja parastos za Dražu Mihailovića. Skupina uglavnom mlađih ljudi odjevenih u crne hlače i majice na kojima su bile oznake četničkog pokreta, među kojima su pojedini na glavi nosili crne šajkače s kokardama, prošetala je prije odlaska u crkvu ulicama Banje Luke.

Sudionik skupa Tihomir Vnčić je kazao kako Četnička organizacija RS-a „nije zvanično registrovana, jer ni neke druge slične organizacije u Republici Srpskoj nisu dobile dozvolu za rad“.

Kako tvrde njeni članovi, organizacija i bez zvanične registracije nesmetano djeluje u RS-u, a policija nije zabranjivala njihove dosadašnje aktivnosti.
Četnička organizacija RS-a, osim slavljenja lika i djela Draže Mihailovića, idejni je tvorac plakata na kojima se veličaju Ratko Mladić i Radovan Karadžić kojima se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH, uključujući i zločin genocida počinjen u Srebrenici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*