U Beogradu nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću

Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za napad na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine.

Predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” Sinan Alić potvrdio je Feni da je danas po nalogu Apelacijskog suda, koji je ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno postupanje istom sudu, ali pred sudskim vijećem u drugim sastavu, nastavljen obnovljeni postupak i održano treće ročište.

Za danas je bilo planirano saslušanje tri svjedoka – Benjamina Fiškovića, koji se i pojavio na sudu, te dva svjedoka putem video-linka iz Sarajeva. “Zbog tehničkih problema Sud BiH u Sarajevu je obavijestio Sud u Beogradu da ne može udovoljiti predloženim terminima za video-link, te je u konačnici saslušan samo Benjamin Fišković”, kazao je Alić.

Saslušanje Nike Jurića, kao jednog od važnih svjedoka s Brčanske malte, zakazano je za 16. ožujka.

“Ništa bitnog i spektakularnog danas nije bilo, pošto je Fišković svjedočio o događajima koji su se događali u vojarni i u dijelu kolone u kojem je on bio. Potvrdio je da je njega i još dvojicu predstavnika grada zapovjednik vojarne Dubajić uzeo za neku vrstu talaca, kao jamstvo da će kolona sigurno izaći iz grada. Međutim, dogodio se sukob, a Fišković je bio u začelju prvog dijela kolone, njega je pucnjava zatekla 300-400 metara od Brčanske malte. On je stoga na Sudu dao širu sliku o Brčanskoj malti”, istaknuo je Alić.

Apelacijski sud u Beogradu ukinuo je 11. listopada 2010. prvostupanjskuu presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na kaznu od 12 godina zatvora – javlja.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Jurišiću je ukinut pritvor u kojem se nalazio od 11. svibnja 2007. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*