U Beogradu obilježena godišnjica “balvan revolucije”

Polaganjem cvijeća i vijenaca na Savskom trgu u Beogradu na “spomeniku žrtvama rata i braniteljima otadžbine od 1990. do 1999.”, obilježena je 22. godišnjica prvih sukoba u bivšoj SFRJ koji će dovesti do krvavog rata u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, a poslije i na Kosovu.

Agencija Beta podsjeća da su “Srbi u Hrvatskoj 17. kolovoza 1990. godine održali referendum koji Hrvatska vlast nije priznala, a na kojem se većina građana (mahom srpske nacionalnosti) izjasnila za autonomiju unutar Hrvatske”.

“Hrvatska vlada je pokušala spriječiti referendum poslavši policijske snage da oduzmu oružje iz pobunjenih policijskih stanica u područjima koje su naseljavali Srbi. Srbi su tada blokirali putove u južnim dijelovima Hrvatske. Hrvatska je na blokadu puteva odgovorila slanjem specijalnih odreda policije”, piše Beta.

Cvijeće i vijence na spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. godine položili su predstavnici grada Beograda, Vlade Srbije i Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova na prostorima bivše SFRJ.

Zoran Alimpić, zamjenik predsjednika srpske Skupštine, rekao je kako je “to bilo vrijeme velikih žrtava i velike tragedije i danas se sjećamo svih žrtava i svih branitelja otadžbine uz želju da se takvi događaji i takva vremena više nikada nigdje ne ponove”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*