U BiH ne postoje projekti za izgradnju autoceste na koridoru Vc!?

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoje završeni izvedbeni projekti za izgradnju autoceste na ključnom prometnom koridoru Vc.

Na ovu činjenicu podsjetila je nedavna odluka federalne vlade. Tako je Vlada FBiH prije nekoliko dana dala suglasnost na zahtjev Direkcije cesta FBiH da oroči dio sredstava od GSM licence u iznosu od 40 milijuna maraka, koja se nalaze na posebnom namjenskom računu za izgradnju autoceste na spomenutom koridoru.

Koji je razlog za to, u Direkciji za ceste FBiH ne žele govoriti.

No, Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu smatra da je razlog najvjerojatnije nedostatak završenih projekata u koje bi se sredstva uložila. On objašnjava da su sredstva od GSM licenci namijenjena isključivo za izgradnju autocestea na koridoru Vc te da se ne mogu koristiti u krpljenje i popravku ostalih prometnica, koje su u mizernom stanju.

– Mislim da su upali u zamku, jer su pokrenuta kreditna sredstva Europske banke, koja se moraju trošiti, jer ako se ne implementiraju morali bi plaćati penale za njih. Kako vjerojatno nema kvalitetnih izvedbenih projekata, u Direkciji su odlučili sredstva oročiti. To je apsurd, jer je koridor trebao biti do sada završen, a mi smo u situaciji da nemamo projekt i da sredstva leže u bankama. Još gore je u Republici Srpskoj u kojoj od sredstava GSM licenci nije napravljen ni metar autoceste”, zaključio je Lindov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*