U BiH od 1. siječnja 2013. drastično poskupljuju domaće cigarete

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na jučerašnjem zasjedanju u Banjoj Luci donio je odluku o uvođenju novih akciza na cigarete. Konkretno, to znači da će od 1. siječnja 2013. sve cigarete biti skuplje za 35 feninga po kutiji od 20 cigareta.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIOBiH Nikola Špirić objasnio je da je utvrđena posebna minimalna akciza na cigarete za 2013. godinu u iznosu od 75 feninga kao i da je ova obaveza u skladu s direkcijama Europske komisije te se svake godine vrši usklađivanje akciza na cigarete za 15 feninga.

Glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević pojasnio je da se poskupljenje odnosi na cigarete domaćih proizvođača, ali i na uvozne.

“Posebna akciza sa 60 feninga, kolika je u ovoj godini, otići će na 75 feninga. S obzirom na to da se na cigarete obračunava i proporcionalna akciza koja iznosi 42 posto maloprodajne cijene kao i da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, može se reći da će poskupljenje cigareta od početka 2013. godine iznositi 35 feninga”, istakao je Kovačević.

Tako bi od iduće godine meko pakiranje “drine”, koja sada košta 2,50 KM, trebalo stajati 2,85 KM, tvrdo pakovanje “drine jedine” koštat će 3,15 KM, “aura” 3,65 KM, dok bi najskuplji bio “marlboro flavor plus” s cijenom od 5,15 KM.

“Sami proizvođači i veliki distributeri mogu i više podići cijene, ali, ako to urade, to ne mogu pripisati porezima i državi, nego isključivo povećanju svoje zarade”, naglasio je Kovačević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*