U BiH ogorčeni rehabilitacijom vođe četnika Draže Mihailovića

Najavljivanjem rehabilitacije Draže Mihailovića, još jednom će Srbija legalizirati zločine, iskriviti povijest te od zločinaca načiniti žrtve, izjavili su iz udruge Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe

-Iako je Draža Mihailović mrtvi lik iz povijesti i osobno nebitan, ono što on predstavlja je bitno a da je živo osjetili smo na vlastitoj koži tijekom agresije na BiH, smatraju članovi spomenute udruge, jer je, kako navode, četnička ideja uz pozivanje na lik i djelo Draže Mihailovića, najodgovornija je za najveći broj zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Legalizacija genocida

“To je svima jasno, osim onima u Srbiji, koji rehabilitacijom Draže Mihailovića izravno legaliziraju masovna ubijanja, silovanja, zločine pa i sam genocid, koji je dokazan u Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu”, ističu iz Udruge.

Političari u Srbiji, kažu, trebaju znati da ukoliko rehabilitiraju Mihailovića, izravno će i opravdati zločine i genocid, a istovremeno bi se “četnička ideja” ohrabrila.

– Bojimo se da bi u nekoj bliskoj budućnosti, vođeni ovim primjerom, u Srbiji mogli rehabilitirati i zločince kao što su Mladić, Karadžić, Milošević, Krstić… Građani Srbije idu ka Europi, a na tom putu moraju se suočiti s istinom i prihvatiti dokazane činjenice, kako nam se prošlost ne bi ponavljala. Nažalost, “oživljavanje Čiča Draže” je verifikacija iskrivljenih činjenica, a takvi akti su nas u skorijoj prošlosti vodili u ratove, zaključili su iz udruge Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe.

Bećirović uputio pismo Đukić-Dejanović

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je u četvrtak otvoreno pismo predsjednici skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović u kojemu je prosvjedovao zbog najavljene rehabilitacije četničkog vođe iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića.

U pismu, koje je dostavljeno i medijima u Sarajevu, Bećirović upozorava kako je najavljena rehabilitacija Mihailovića ujedno i rehabilitacija četničke ideologije »koja predstavlja izravnu prijetnju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, Hrvatske i Crne Gore«.

»Dovršetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Srbiji nije samo unutarnja stvar Srbije, nego i legalizacija na ‘duge staze’ četničkog projekta stvaranja Velike Srbije na račun drugih država u regiji«, smatra Bećirović.

On podsjeća kako je ideološki projekt uspostave homogene Srbije u praksi izravno provodio Mihailović potičući etničko čišćenje BiH od muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Bećirović je pozvao Đukić-Dejanović da zastupnicima u srbijanskom parlamentu skrene pozornost na potrebu poticanja borbe protiv neofašizma, šovinizma i ekstremizma ne samo zbog prošlosti već i zbog budućnosti država u regiji.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a beogradski mediji proteklih dana neslužbeno su izvijestili kako će na ročištu koje se očekuje 23. ožujka, sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića.

Zahtjev za rehabilitaciju podnio je unuk Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem. On traži i povratak građanskih prava za Mihailovića.

U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika »Jugoslavenske vojske u otadžbini«, kao i žrtava komunističkog režima. S druge strane, Savez antifašista Srbije i druge srodne udruge tražile su da zahtjev za rehabilitaciju bude odbijen jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao s okupatorom te počinio mnoge zločine.

Dragoljub »Draža« Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u 2. svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu. [agencije

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*