U BiH osnovana neonacistička organizacija

Neonacisti odnedavno djeluju i u Bosni i Hercegovini. Za sada uglavnom preko interneta, putem kojeg su objavili da je osnovana neonacistička organizacija pod imenom ‘Bosanski pokret nacionalnog ponosa’ (BPNP). Ova opskurna grupa za sada djeluje samo na internetu gdje najavljuje da će velike gradove u BiH uskoro zasuti lecima uz neodređenu prijetnju: ‘Poslije možemo svašta’, objavioo je Radio Slobodna Europa (RSE).
BPNP poseban značaj daje Handžar diviziji iz Drugog svjetskog rata, pa je na njihovim web stranicama detaljno predstavljen ratni put ove zloglasne SS postrojbe. Pokret promovira isključivo nacionalni identitet Bosanaca, Bošnjaka bez ikakvog uplitanja religije, uz tvrdnje o rasnoj superiornosti Bošnjaka na drugim narodima. Zalaže se za “nacionalnu sekularnu državu Bošnjaka”. Pipadnikom državotvornog naroda smatraju svakog “bijelog stanovnika Bosne” koji joj je odan bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost, a neprijateljima Bosne i Bošnjaka proglasio je Židove, Rome, četnike, hrvatske separatiste, Tita i komuniste, homoseksualce i crnce.
Zanimljivo je da u BiH neonacističke organizacije službemo nisu zabranjene, no raspirivanje rasne i vjerske mržnje može se krivično goniti. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić u izjavi za RSE kaže da Tužiteljstvo prati događanja na internetu. Tužteljstvo može pokretati postupke ako se radi o djelima iz njegove nadležnosti, kao što je npr. terorizam, ali ako se radi “o kaznenim djelima izazivanja nacionalne, vjerske ili rasne mržnje, ta kaznena djela su isključivo u nadležnosti entiteta”. Za takva je djela, prema zakonima koji su na snazi u Federaciji BiH, predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina.
Moderator web stranice BPNP-a je navodno je osoba sa pseudonimom Sauberzweig, koja živi u Švedskoj, a inače je iz Sarajeva. Ime je preuzeo od Karla Gustava Sauberzweiga, vođe Handžar divizije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*