U BiH osuđeni ratni zločinci mogu voditi obrazovne institucije i općine, sutra možda i državu

Iako je 2006. osuđen na dvije i po godine zatvora, osuđeni ratni zločinac Amir Kubura imenovan je za člana upravnih odbora pedagoško-obrazovnih institucija – Prirodno-matematičkog i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Zakonodavac treba odrediti koji oblik javnog angažmana takve osobe mogu imati. S druge strane je sa moralnog aspekta sasvim evidentno da mnoge funkcije na koje se takve osobe imenuju, s moralnog aspekta, nisu prihvatljive”, smatra Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prenosi Federalna.ba.

Podsjetimo, Kuburu je Haaški sud proglasio krivim po zapovjednoj odgovornosti zato što nije spriječio niti kaznio krivce za pljačke imovine, kakva se zbila u lipnju 1993. godine u selima Brajkovci, Ovnjak, Sušanj, kao i za uništavanje imovine i bezobzirnu pljačku u Varešu, nekoliko mjeseci kasnije.

Kubura nije jedini pravomoćno osuđeni ratni zločinac koji se vraća u javni život.

Branko Grujić, ratni načelnik Zvornika, u Beogradu je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina u tom gradu. Danas je nositelj SDS-ove izborne liste za Skupštinu općine Zvornik. “Sud je donio presudu i on je odležao taj dio kazne. Razgovarali smo u više navrata o tome i Branko ne osjeća krivim”, kaže kandidat SDS-a za načelnika Zvornika Dragomir Vasić.

Pred Haaškim osuđena je i tzv. Šamačka grupa. Godine 2006. Blagoje Simić pravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora. Sada je na slobodi, član je SDS-a i čeka izbore na kojima će biti nositelj liste za Skupštinu općine Šamac.

Simu Zarića, također iz Šamca, Haaški je sud osudio na šest godina zatvora zbog progona, hapšenja i nehumanog postupanja protiv šamačkih Bošnjaka i Hrvata 1992. godine. Vratio se u politiku, socijalisti su ga kandidirali za odbornika u Šamcu. “Da se ponovi rat opet bih uradio sve isto, jer smatram da nisam ništa skrivio”, kaže Simo.

Po izbornom zakonu Bosne i Hercegovine sve ovo je moguće. U Članu 1.6. stoji: “Nijedna osoba koja je na izdržavanju kazne izrečene od Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, i nijedna osoba koja je pod optužnicom Suda, a koja se nije pokorila naredbi da se pojavi pred Sudom, ne može biti upisano u Središnji birački popis, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriju Bosne i Hercegovine.”

Za one koji su osuđeni i kaznu izdržali zakon ne kaže ništa. Drugim riječima, dokazani ratni zločinci mogu se vratiti na iste pozicije na kojima su bili kada su počinili zločine!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*