U BiH se godišnje proda šest tona heroina, što trgovcima drogom donese 150 milijuna eura

U Bosni i Hercegovini se na ilegalnom tržištu godišnje proda najmanje šest tona heroina za što trgovci drogom utrže najmanje 150 milijuna eura, procjene su bosanskohercegovačkih policijskih agencija i institucija zaduženih za skrb o narkomanima.

Ravnateljica sarajevskog Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije Nermana Mehić-Basara izjavila je kako se procjenjuje da u cijeloj BiH ima između deset i petnaest tisuća ovisnika o drogama od kojih je najmanje polovica ovisnika o heroinu.

Takvi narkomani prosječno troše gram do dva heroina dnevno a cijena po gramu kod uličnih preprodavaca kreće se od 25 do 40 eura.

Bosna i Hrecegovina tek je nedavno uspostavila sustav epidemioloških pokazatelja vezanih za zloporabu droga a neki stariji podaci sugerirali su kako je broj narkomana u toj zemlji zapravo i deset puta veći od trenutačnih procjena.

Ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je kako se u policijskim akcijama u protekloj godini bilježi smanjenje zapljene heroina a povećava količin pronađene i oduzete marihuane koja je i najzastupljenija droga na crnom tržištu u BiH.

Policija tek povremeno pronalazi kokain i to u manjim količinama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*