U BiH se koristi piratski softver vrijedan 13 milijuna američkih dolara

Komercijalna vrijednost instaliranog piratskog softvera na osobnim računarima u BiH u 2010. iznosila je 13 milijuna američkih dolara, dok je stopa piratstva u odnosu na 2009. ostala ista i iznosi 66 posto. To su rezultati Globalne studije o softverskom piratstvu za 2010. godinu, istraživanja asocijacije Business Software Alliance (BSA). Istraživanje se provodi svake godine radi dobivanja aktualnih informacija o softverskom piratstvu u svijetu.

“S obzirom na to da je stopa piratstva u BiH nepromijenjena u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 66 posto, BiH i dalje ima značajne gubitke. Stoga je neophodno nastaviti s naporima usmjerenim na smanjenje stope softverskog piratstva jer se na taj način ostvaruju značajne koristi i direktni doprinosi razvoju bosanskohercegovačkog gospodarstva”, izjavila je glasnogovornica BSA u BiH Mirna Milanović-Lalić.

“Mi ćemo nastaviti s aktivnostima usmjerenim prema kompanijama koje se bave prodajom računarskih programa i korisnicima jer smo na taj način, uz podršku nadležnih institucija, do sada uspjeli smanjiti stopu piratstva za četiri posto, u odnosu na 2004. godinu kada je BiH prvi put bila uključena u Globalnu studiju, a tada je zabilježena stopa softverskog piratstva bila 70 posto”, dodala je Milanović-Lalić.

Svjetski trendovi pokazuju da je smanjenje stope softverskog piratstva povezano s ukupnim ekonomskim razvojem zemlje.

Ovo je osma globalna studija o piratstvu koju su objavili BSA i IDC, vodeća kompanija za istraživanje tržišta IT industrije, koja vrši istraživanje inkorporiranjem 182 ulazne informacije iz 116 zemalja i regija širom svijeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*