U BiH su i konstitutivni narodi diskriminirani

U Bosni i Hercegovini su diskriminirani i konstitutivni narodi, a samo oni koji pripadaju kategoriji “ostalih”, što je potvrdila presuda iz Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”. To je stajalište bošnjačkih zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, izneseno na današnjoj sjednici entitetskog parlamenta, na kojem se razmatra izvještaj skupštinskog Odbora za predstavke, prijeloge i društveni nadzor o održanoj tematskoj sjednici pod nazivom: “10. prosinca Međunarodni dan ljudskih prava”.
Zinaida Hošić iz SDA upozorila je da se na toj sjednici raspravljalo o kršenju ljudskih prava i sloboda samo jednog naroda – srpskog, čime se, kaže, ne doprinosi razvoju međusobnog razumijevanja u BiH. Predsjednik spomenutog skupštinskog odbora Borislav Bojić izvijestio je zastupnike o tematskoj sjednici te ukazao da je univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima, iako neobavezujuća, standard kojem se i danas teži.
O ustavnopravnom okviru ostvarivanja ljudskih prava u BiH na tematskoj sjednici su govorili pravanici iz RS-a i BiH, rekao je Bojić ističući da je bilo riječi i o tome da visoki predstavnik svojim “autoritativnim odlukama krši elementarna ljudska prava stotinama osoba čime je do apsurda dovedena situacija u BiH, koja se nalazi u protektoratu”.
U poslaničkoj diskusiji je ocijenjeno da je nedopustivo da se rasprava o ovoj tematskoj sjednici vodi četiri mjeseca nakon njenog održavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*