U BiH živi oko 473 tisuće Hrvata

U Bosni i Hercegovini danas živi 473 tisuće Hrvata, što je 62,6 posto u odbosu na stanje registrirano popisim stanovništva 1991., objavio je portal Posokok.info.

U iščekivanju prvog poslijeratnog popisa stanovništva te potaknut nebrojenim politikanstkim izjavama o broju i teritorijalnoj rasprostranjenosti Hrvata u BiH, Darijan Grubišić krenuo je prije nekoliko godina prikupljati podatke o broju vjernika po župama u BIH i usklađivati ih s granicama općina, te usput utvrditi eventualne brojeve Hrvata ateista na pojedinim područjima BIH. Nakon mnogo truda i poteškoća uspio je prikupiti sve podatke potrebne za relevantnu procjenu broja Hrvata u BIH, a rezultate njegova istraživanja prvi je donosi portal Poskok.info.

Podaci su prikupljani iz katoličkog tiska, dnevnog tiska, sa web stranica, te kontaktima s pojedinim svećenicima. Glavni problem bio je uskladiti granice župa s granicama općina, te utvrditi broj vjernika u pograničnim mjestima općina. Budući da je bilo nemoguće prikupiti kompletne podatke za broj vjernika u župama za 2009. godinu, korišteni su pojedini podaci iz 2007. i 2008. Prema procjenama o broju Bošnjaka i Srba u BiH, Hrvati danas čine između 14 i 15 posto ukupnoga stanovništva BiH.
Izvor: Poskok.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*