U Brazilu pronašli neobičnu zmiju koja nevjerojatno sliči muškom spolovilu

zmija-brazil

U Brazilu su otkrili novu vrstu zmije – čiji izgled nevjerovatno podsjeća na muški spolni organ.

Stručnjaci su naišli na neobičnu zmiju tijekom pregleda dna korita rijeke Madeira, u brazilskoj sjevernoj državi Rondonia, a u blizini hidrocentrale na rijeci Amazon.

Do otkrića je došlo još u jedanaestom mjesecu prošle godine, u vrijeme kada je dobar dio korita rijeke bio isušen, a pronađeno je ukupno šest zmija ove vrste. Jedna je uginula, tri su vraćene u divljinu, a dvije su zadržane radi daljih istraživanja.

Otkriće je javno prezentirano tek ovog tjedna, nakon što je i definitivno stigla znanstvena potvrda da je riječ o novoj vrsti.

Inače, vrsta je dobila ime Atretochoana eiselti, a stručnjaci su je prozvali i “floppy zmija”. Stvorenje nema očiju, a nejasno je kako se hrani i diše, budući da nema očiju niti pluća.

– Unatoč tome što izgleda kao zmija, mislim da nisu u pitanju gmazovi, jer su više biološki vezani uz daždevnjaka ili žabu. Naime, mislimo da životinja diše kroz kožu, a vjerojatno se hrani malim ribama i crvima, ali još uvijek ništa nije dokazano. Amazon je kutija od iznenađenja kada su u pitanju gmazovi i vodozemci. Postoji još mnogo toga za otkriti – kazao je biolog Julian Tupan, koji radi na ovom vrlo neobičnom slučaju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*