U Bruxellesu osnovan ogranak Matice hrvatske

Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu osnovan je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, koja je prijateljski za ovu priliku ustupila svoje povijesno zdanje iz doba secesije, u tome gradu, javlja Vjesnikov dopisnik iz Bruxellesa.

Pred gotovo pedeset okupljenih i uz nazočnost prvoga hrvatskog veleposlanika pri EU i NATO-u u Bruxellesu Janka Vranyczanyja Dobrinovića, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić naglasio je da je ogranak u Bruxellesu još jedna prilika za njegovanje i širenje hrvatske kulturne baštine i vrijednosti.

Prije prikazivanja polusatnog dokumentarnog filma o djelatnostima Matice hrvatske glavni tajnik Lukić obećao je da će Matica hrvatska, kao slične organizacije velikih europskih zemalja kao što su Goetheov institut iz Njemačke, Britanski savjet iz Velike Britanije, Francuski institut iz Francuske, Institut Dante Alighieri iz Italije i drugi, djelovati u glavnom gradu Europske unije prema potrebama Hrvata i svih onih koji su prijatelji hrvatske kulture i jezika.

U Bruxelles dolazi sve više Hrvata na rad u europske institucije i različita predstavništva međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija te privatnog sektora i poduzeća. Spomenimo da u Bruxellesu djeluje i četrdesetak tumača i prevoditelja nehrvata, koji već sada obavljaju prijevode i tumače s hrvatskoga jezika na njemački, talijanski, španjolski, portugalski, engleski i druge jezike, a još više će to činiti od 1. srpnja 2013. godine, kada Hrvatska uđe u EU,

Među nazočnima bilo je i nekoliko pripadnika druge generacije Hrvata, koji su rođeni u nekoliko europskih zemalja, primjerice iz Njemačke i Francuske. Tako je bio nazočan i Zvonimir Frka-Petešić, čiji je otac u više od 40 godina vodio ogranak Matice hrvatske u Parizu.

Matica hrvatska je ohrabrila članove novoga ogranka u Bruxellesu da budu aktivni, a središnjica iz Zagreba će pomoći redovitim slanjem predstavnika hrvatske kulture, prije svega stručnjaka za književnost i jezik kako bi se u Bruxellesu, gdje će jezik, kao vrlo bitan dio identiteta jednog naroda, posebno njegovati i upotrebljavati, posebice u institucijama Europske unije, gdje hrvatski jezik članstvom Hrvatske postaje ravnopravan službeni jezik Europske unije.

Zbog toga je osnivanje ogranka Matice hrvatske u Bruxellesu vrlo važan događaj u trenutku 20. obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske i završetka pristupnih pregovora o članstvu Hrvatske u EU.

Hrvati i njihovi prijatelji u Bruxellesu i Belgiji će, prema pisanju Vjesnika, 25. lipnja oba ta događaja proslaviti vožnjom povijesnim tramvajem u Bruxellesu, koju je u sklopu svoje informacijske kampanje sponzoriralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, a na večer hrvatski dopisnici iz Bruxellesa pozivaju na slavlje u novootvorenom Brussels Press Clubu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*