U Burundiju ubijena hrvatska misionarka, lopovi uhićeni

Redovnica družbe Službenica milosrđa, časna sestra Lukrecija Mamić (63), hrvatska misionarka u afričkoj državi Burundi, ubijena je u nedjelju navečer u napadu lopova na samostan u naselju Kiremba, piše Vjesnik.hr.

Hrvatski svećenici misionari u susjednoj Ruandi, fra Ivica Perić i don Sebastijan Marković, šokirani su ovom strašnom vijesti. Prema informacijama kojima raspolažu, ubojstvo se dogodilo u nedjelju oko 19,30, sati kada su dva naoružana pljačkaša upala u samostan. Sestru Lukreciju odmah su ubili, a prilikom bijega iz samostana, ukrali su automobil od sestara i u njemu kao taoce poveli poglavaricu zajednice, sestru Carlu Brianza iz Brescie u Italiji i volontera iz Verone Francesca Bazzanija.

Devet kilometara dalje od samostana, pljačkaši su Franceska i sestru Carlu izvukli van iz automobila. Volontera Francesca su ubili, a kada su cijev puške okrenuli prema sestri Carli, ona je prema njoj pružila ruke i odgurnula ju od sebe. U tom trenutku pljačkaš je zapucao teško ju ranivši u obje ruke.

Bnaditi su tada pobjegli, a policija je ubrzo uz cestu našla tijelo ubijenog Francesca i teško ranjenu sestru Carlu koja je odmah prevezena u bolnicu. Za njezin život još se bore u bolnici u Kirembi u kojoj je upravo sestra Carla inače zadužena za medicinsko osoblje.

Dvojica mladića osumnjičenih za umorstvo Lukrecije Mamić i Francesca Bazzanija uhićeni su u ponedjeljak iza podneva, priopćila je u ponedjeljak policija te afričke zemlje.

Pomagala neishranjene i oboljele od AIDS-a

Sestra Lukrecija Mamić rođena je 2. rujna 1948. u Zidinama kod Tomislavgrada u BiH, u samostan je ušla 15. prosinca 1962. u Dubrovniku, svoje misionarsko djelovanje započela je 1984. godine u Ekvadoru u Južnoj Americi, dok je u Burundi pristigla 2002. godine gdje se najviše posvetila misiji u zdravstvu. Pomagala je neishranjene i oboljele od AIDS-a.

Vodila je biskupijsku bolnicu sa 150 kreveta, uvijek prepunu, koja je bila jedina zdravstvena ustanova na području od 300.000 stanovnika. Osnovala je i vodila centre za oboljele od side i neshranjene u kojima je pomoć svakodnevno tražilo oko 1500 djece i trudnica, piše Vjesnik.hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*