U Čileu umro Guillermo Lukšić, najbogatiji Hrvat!

Guillermo-LuksicU 57. godini života preminuo je Guillermo Lukšić, čileanski biznismen hrvatskih korijena. Šef poslovnog carstva čileanske obitelji hrvatskih korijena, Guillermo Lukšić preminuo je od raka pluća, piše Buisnessweek.

Radi se o članu najbogatije obitelji u Čileu koja je vlasnik Quinecoa – tvrtke koja ima većinske udjele u najvećoj banci u Čileu, pivovari Crevecerias Unidas SA i tvornici bakrene žice Madeco.

Veliko bogatstvo je stekao Guillermov otac Androniko koji je ulagao u poslove s bakrom i željeznicom, kasnije je njegov posao preuzeo sin. Lukšić je studirao pravo, no 1975. je napustio studij i ušao u obiteljski posao te sa samo 26 godina postao predsjednik Quinencoa, krovne tvrtke koja je osnovana 1957. godine.

Nakon smrti Andronika starijeg, bankarski dio posla preuzeo je najstariji sin Androniko, a najmlađi sin Jean-Paul preuzeo je posao s rudnicima bakra. Obiteljskim bogatstvom danas upravlja udovica Andronika Lukšića – Iris Fontbona, njegova druga supruga koja je zauzela 43. mjesto na Bloombergovoj listi miijardera.

Guillermo je iza sebe ostavio petero djece i četvero unučadi, a bit će pokopan u Santiagu, glavnom gradu Čilea. [Dnevnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*