U Čileu više od 700 mrtvih

cile-potr1Broj poginulih u katastrofalnom potresu u Čileu premašio je 700, u času kada još stižu izvješća iz priobalnih gradova koje je pogodio potres, a zatim i tsunami, javljaju svjetske agencije. Predsjednica Michelle Bachelet rekla je da je potvrđena smrt 708 ljudi, a broj poginulih u potresu jakosti 8,8 stupnjeva koji je pogodio zemlju u subotu najvjerojatnije će rasti, javlja Reuters. Čileanski dužnosnici strahuju da bi žrtava potresa moglo biti još jer je na stotine ljudi zarobljeno pod ruševinama.
U priobalnom gradu Conceptionu, koji je nakon potresa pogodio i tsunami, život izgubilo 350 ljudi. Potres s epicentrom 90 kilometara od Concepciona, drugog po veličini čileanskog grada s oko 600.000 stanovnika, Čile je pogodio u subotu u 03.34 sati po mjesnom vremenu (07.34 po srednjoeuropskom).
Predsjednica Bachelet proglasila je u nedjelju “izvanredno stanje” u dvjema najteže pogođenim regijama i najavila je raspodjelu humanitarne pomoći stradalima u hrani. Ovo “izvanredno stanje”, koje je sinonim za ukidanje ustavnih sloboda, ostat će na snazi trideset dana u regijama Mauleu i Biobiu, kako bi se zajamčio “javni red i ubrzala doprema pomoći”, rekla je Bachelet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*