U deset mjeseci već peta provala u župnu kuću u Ljubiji

ljubija-zupna-kucaŽupna kuća u Ljubiji u posljednjih deset mjeseci pet puta bila je na meti provalnika, a posljednji put se to dogodilo proteklog vikenda, u noći između 8. i 9. ožujka, priopćeno je danas iz Banjolučke biskupije.

Provalnik je u kuću ušao kroz prozor koji je šrafcigerom razvalio. Prilikom provale učinjena je veća materijalna šteta i otuđena je određena količina novca.

Župnik župe Ljubija sumnja da je riječ o istom provalniku koji već peti put provaljuje u župnu kuću. Naime, prilikom provale župne kuće 28. prosinca 2012. kamera špijunka je snimila provalnika za kojega je policijska istraga kasnije ustanovila da se radi o maloljetnoj osobi. Nažalost nakon identifikacije provalnika daljnji proces je zaustavljen. Na brojna pitanja o procesu policija u Ljubiji odgovara “da su im vezane ruke” i prebacuju odgovornost na Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci – odjeljenje za maloljetnike, koje je sada na potezu. A na upit Tužiteljstva o procesu, nam odgovaraju da još nisu dobili nikakav službeni predmet od policije koja je dužna njima proslijediti predmet.

Nije pomogao ni apel banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, kojeg je uputio ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske gospodinu Stanislavu Čađi u kojem ga je informirao o višekratnim provalama u Rimokatolički župni ured u Ljubiji, te upitao “zašto ih policija ne sprečava?”. Ni danas, dva i pol mjeseca nakon upućenog dopisa biskup Komarica nije dobio nikakav odgovor, iako je u dopisu zamolio “da ga obavijeste što je poduzeto, kako bi mogao na terenu umirujuće djelovati.”

U svom dopisu biskup Komarica podsjeća ministra Čađu, “da neće biti dobro ako se Vašoj policiji poznati delikventi – bilo punoljetni ili maloljetni – ostavljaju nekažnjeno da ugrožavaju tuđu imovinu pa i živote!”

Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica i Banjolučka biskupija se pitaju: Na komu je odgovornost? Tko treba sankcionirati maloljetne delikvente? Strahuju da je možda na pomolu novi slučaj Zavalje kod Bihaća, jer se i tamo ubojstvo dogodilo nakon višekratnih provala od strane maloljetnih delikvenata.

Banjolučki biskup i biskupija strahuju za život župnika znajući da je u tom kraju prije dvadeset i jednu godinu ubijen svećenik vlč. Ivan Grgić i još uvijek nitko nije odgovarao za to ubojstvo. Strahuju jer je prije neko vrijeme policija kod sada osumnjičenog maloljetnika i njegovih pomagača pronašla i oduzela pušku kojom su pucali na jednog župljanina u Ljubiji koji ih je zatekao prilikom pokušaja provale kuće njegove sestre. Nakon toga izvršeno je vještačenje, ali ništa nije učinjeno. [kta/tabb]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*