U Doljanima obilježena 19. obljetnica pokolja 39 Hrvata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju stradalim Hrvatima na lokalitetu Stipića livadi u Doljanima, u općini Jablanica, obilježena je 19. godišnjica stradanja 21-og pripadnika HVO-a i 18 civila koje su na današnji dan 1993. ubili pripadnici Armije Republike BiH.

Raseljeni mještani Doljana i obitelji stradalih, svake godine se okupljaju kako bi odali počast i pomolili se za svoje najmilije. Podsjećaju, kako ni nakon 19 godina, za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

Nakon stradanja na Stipića Livadi, više od dvjesto preživjelih mještana Doljana – među kojima žene i djeca, uhićeni su i zatvoreni u Muzeju bitke za ranjenike u Jablanici, gdje su bili zarobljeni do ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Na spomen obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici pojedinih lokalnih i viših razina vlasti.

General HVO-a Stanko Baja Sopta u svome govoru naglasio je kako nikad ne smijemo zaboraviti naše borce koji su dali krv na oltar domovine kako očuvali svoje domove.

Prije svete mise pročitano je i pismo udruga HVO-a proisteklih iz domovinskog rata kojim se dao kritički osvrt na ‘blamažu’ od knjige Istina o Jablanici u kojoj je autor Safet Idrizović iznio brojne neistine o Jablanici, te je Herceg-Bosnu nazvao agresorom na BiH.

Izvor: Pogled.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*