U državi Washington radioaktivni otpad curi iz šest podzemnih spremnika

radioaktivnost-znakRadioaktivni otpad istječe iz šest podzemnih spremnika u centru za skladištenje nuklearnog otpada Hanford u američkoj saveznoj državi Washington, ali zasad nema opasnosti za zdravlje ljudi, rekli su u petak američki dužnosnici.

Guverner Washingtona Jay Inslee objavio je da je istjecanje radioaktivnosti otkriveno nedavno, te dodao da bi radioaktivnost mogla zagaditi podzemne vode ispod deponija, ali je naglasio da zasad nema opasnosti od zagađivanja obližnje rijeke Columbije.

“Zasad nema prijetnje … i rizika za zdravlje ljudi povezanog s ovim novootkrivenim istjecanjem, koje je zabilježeno više od 8 km od rijeke Columbije”, priopćio je guvernerov ured. “To je ipak uznemirujuća vijest za sve stanovnike države Washington”, dodao je Inslee.

Uprava za ekologiju države Washington potvrdila je da su istjecanja radioaktivnosti već u prošlosti zabilježena u četiri od šest spornih podzemnih spremnika u Hanfordu. Svi su ti spremnici izgrađeni prije više desetljeća.

Centar za skladištenje nuklearnog otpada Hanford površine 1500 četvornih km osnovan je 1943. godine u sklopu Projekta Mahattan, programa američke vlade za razvoj prve nuklearne bombe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*