U Dubrovniku počeo peti "Croatia Summit"

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor domaćin je međunarodne konferencije šefova država i vlada, visokih dužnosnika europskih i sjevernoameričkih zemalja te predstavnika međunarodnih organizacija koje se pod nazivom “Croatia Summit – South East Europe Facing Global Challenges” održava u Dubrovniku.

Na petom po redu “Croatia Summitu” sudjeluje desetak premijera i isto toliko ministara vanjskih poslova zemalja EU-a i regije te Kanade. U Dubrovnik su, među ostalima, stigli francuski premijer François Fillon, poljski Donald Tusk, slovenski Borut Pahor, bugarski Bojko Borisov, albanski Sali Berisha, kosovski Hashim Thaci i crnogorski Milo Đukanović.

Sudjeluju i visoki dužnosnici NATO-a, OESS-a i drugih međunarodnih organizacija te veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, kao i visoki povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele.

Tema summita je Jugoistočna Europa u suočavanju s globalnim izazovima. Razgovarat će se o gospodarstvu, globalnoj sigurnosti i budućnosti jugoistočne Europe.

Uvodnim izlaganjima skup su otvorili premijerka Kosor i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je uoči summita izjavio da je taj skup vrlo važan za afirmaciju Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*