U Dubrovniku počeo Croatia summit, BiH predstavljaju Bevanda i Lagumdžija

Sedmi po redu “Croatia Summit 2102 – Izgradnja države i EU iskustvo” otvoren je u Dubrovniku u nazočnosti premijera Zorana Milanovića, predsjednika države Ive Josipovića i šefice diplomacije Vesne Pusić te premijera, ministara vanjskih poslova i drugih dužnosnika iz europskih zemalja, posebice iz regije, te SAD-a, NATO-a i južnog Mediterana.

Na dvodnevnom skupu sudjeluju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjedavajućeg, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Domaćin skupa je hrvatska Vlada, a na njemu će se raspravljati o trenutnim političkim, sigurnosnim i privrednim aspektima i mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Europe i šireg EU susjedstva.

Na skupu će se politički čelnici iz regije te dužnosnici europskih i drugih institucija. Najviši gost je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Dolazak je najavio i pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon.

Uz hrvatski državni vrh, na summitu, među ostalima, sudjeluju albanski premijer Sali Berisha, premijer Kosova Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta te slovački premijer Robert Fico. Srbija za sada još nije potvrdila sudjelovanje svojeg predstavnika.

Dvodnevna konferencija prigoda je za rasprave o trenutačnim političkim, sigurnosnim i gospodarskim aspektima te mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Europe i šireg susjedstva EU-a. Predviđena su tri panela: europska perspektiva kao pokretačka sila društvenih i političkih promjena, izgradnja države u postkonfliktnim društvima te partnerstvo i izgradnja institucija na južnome Mediteranu. Summit će stoga poslužiti kao platforma za razmjenu iskustava u izgradnji institucija između sudionika i iz vladina i iz nevladina sektora.

U raspravama će, na poziv ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, sudjelovati i predstavnici Egipta, Libije, Maroka, Tunisa i Alžira, zemalja zahvaćenih “arapskim proljećem”. Pozivajući ih u Dubrovnik, ministrica Pusić najavila je dodatno etabliranje Hrvatske na međunarodnoj sceni, ovaj put kao stabilizacijskog faktora na južnome Mediteranu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*