U dva napada u Norveškoj ubijena 91 osoba

Najmanje 91 osoba ubijena je u dvama napadima počinjenima u petak u Oslu i okolici, koje je norveški premijer nazvao nacionalnom tragedijom, prema novim privremenim podatcima što ih je u subotu objavila norveška policija, prenose svjetske agencije.

Najmanje 84 osobe su ubijene u pucnjavi u ljetnom kampu na otoku Utoeyji nadomak Osla i sedam u eksploziji bombe u središtu ministarske četvrti u norveškoj prijestolnici, rekao je policijski načelnik u Oslu, javila je francuska novinska agencija AFP.

“Otok koji je bio raj na zemlji pretvorio se u pakao”, rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u subotu, a prenijela britanska agencija Reuters. “Nikad od Drugog svjetskog rata naša zemlja nije bila pogođena zločinom takvih razmjera”, rekao je premijer nazivajući napade “nacionalnom tragedijom”.

Stoltenberg je kazao da ne želi nagađati o motivima napada i dodao: “U usporedbi s drugim zemljama, ne bih rekao da u Norveškoj imamo velikih problema s desnim ekstremizmom. No imali smo neke skupine, pratili smo ih i naša je policija utvrdila da su to neke desne skupine”, javlja Reuters.

Policija je nakon pucnjave u kampu uhitila 32-godišnjeg muškarca za kojeg je norveški ministar pravosuđa Knut Storberget u petak kasno navečer rekao da je Norvežanin. Po ranijim podacima policija uhićenog muškarca povezuje s bombaškim napadom u Oslu.

Norveška televizija TV2 objavila je u subotu, ne navodeći svoje izvore, da je uhićeni norvežanin povezan je s desničarskim ekstremistima. Neki mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore, da napad nije povezan s međunarodnim terorizmom.

Norveška televizija TV2 objavila je na svojim internetskim stranicama identitet i fotografiju 32-godišnjeg Anderas Behringa Breivika, počinitelja pokolja na kamp socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya u Norveškoj gdje je, po zadnjim policijskim podacima objavljenima u subotu ubio najmanje 80 osoba.

Svjedoci su rekli da se napadač, kojega je policija uhitila i identificirala kao Norvežanina, kretao velikom brzinom po malom, šumovitom otoku i nasumice pucao na preplašene žrtve.

Taj napad najteži je u zapadnoj Europi od 2004. godine kada je u bombaškom napadu na vlak u Madridu ubijena 191 osoba.

Uhićeni muškarac je također glavni osumnjičenik za bombaški napad u središtu Osla u kojem je ubijeno sedam osoba i sumnja se da je prešao iz glavnog grada u kamp. Eksploziv je bio postavljen u automobilu i bomba je aktivirana nakon što je počinitelj napustio mjesto, rekao je Sponheim. [Igor Weidlich | Vjesnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*