U FBiH još postoje 93 izbjeglička centara u kojima žive 5.632 osobe

Vlada Federacije Bosne i Herceovine traži od Vijeća ministara Bose i Hercegovine da realizira zaključak sa 45. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održane 4. veljače 2009. godine, kojim se Ministarstvo financija i trezora BiH zadužuje da osigura 400 milijuna KM kreditnog novca za potrebe izbjeglih i raseljenih osoba te za održivi povratak.

To je na današnjoj posebnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izjavio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, prezentirajući set mjera utvrđenih u decembru prošle godine u Federalnoj vladi za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih osoba, odnosno održivog povratka.

Neke od tih decembarskih mjera su realizirane, a neke se tek počinju realizirati, naglasio je Osmanović.

Dalje je rekao da Vlada podržava pripremu novog projekta “Podrška ugroženim korisnicima kolektivnih centara i alternativnog smještaja” za kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Europe radi zatvaranja kolektivnih i alternativnih centara na području cijele FBiH.

Vlada traži da resorno federalno ministarstvo realizira odobreni kredit OPEC-a za potrebe povratka.

Također Vlada smatra, rekao je ministar Osmanović, da treba pojačati aktivnosti svih subjekata u pripremi regionalne donatorske konferencije, planirane za proljeće ove godine za regionalni povratak, koja se odnosi na BiH, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru i od koje se očekuje 100 milijuna eura za BiH.

Vlade i skupštine županija u Federaciji entitetska vlada podržava u smislu izdvajanja više novca za povratak iz njihovih ovogodišnjih budžeta, a u bilateralnim susretima s Zastupnicima međunarodne zajednice tražit će da nastave izdvajati novac radi završetka procesa povratka u BiH.

Vlada FBiH, po riječima ministra Osmanovića, nalaže resornom ministarstvu da pokrene izmjene Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH u kontekstu pružanja pomoći kategorijama definiranim revidiranom strategijom Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma, a prioritetno mladim povratnicima koji su zasnovali porodice i nemaju odgovarajući smještaj.

Federalna vlada zadužila je također svoje ministarstvo financija da se angažira na izmjenama Zakona o porezu na dohodak (izjednačavanje prava osoba povratnika u Republiku Srpsku, a zaposlenih u Federaciji), a od nadležnih federalnih i županijskih ministarstava očekuje da kod predlaganja novih zakona i podzakonskih akata iz oblasti boračko-invalidske, socijalne, zdravstvene, penzijsko-invalidske zaštite i drugih prava, ne dovede povratnike u još nepovoljniji status, odnosno da donose rješenja stimulativna za povratak i njegovu održivost.

Također treba nastaviti podršku realizaciji zajedničkih projekata poticanja privrednih subjekata kroz dodjelu grantova i kreditnog novca Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te Razvojne banke FBiH.

Vlada FBiH također traži od svih federalnih institucija i javnih poduzeća s većinskim državnim kapitalom da se dosljedno provode odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i Zakon o državnoj službi FBiH prilikom zapošljavanja u organima vlasti i javnim poduzećima.

Od Ministarstva na čijem je čelu Osmanović, kao i od Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede Herceg-Bosne, Federalna vlada traži da na osnovu uvida u stanje elektromreže u svim povratničkim mjestima u FBiH, bude izrađen plan za saniranje i obnovu mreže tamo gdje je potrebno, naglasio je ministar.

Informaciju s navedenim mjerama, koju je Adil Osmanović prezentirao zastupnicima Zastupničkog doma, Federalna vlada je utvrdila 1. prosinca prošle godine.

Ministar Osmanović ih je zastupnike informirao i o statistici prema kojoj je tijekom proteklog rata u BiH oko 2,2 milijuna osoba, više od pola domicilnog stanovništva, napustilo svoje domove. Čak 1,2 milijuna ih je potražilo izbjegličku zaštitu u više od 100 zemalja, a oko milijun ljudi raseljeno je unutar BiH.

Od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do 30. rujna 2011. u zemlju se vratilo 1.033.058 izbjeglih. Na povratak u BiH čekaju još 106.604 osobe, od toga 44.523 u Federaciju, 61.835 u Republiku Srpsku i 246 osoba u Distrikt Brčko.

Dosad je obnovljeno oko 350.000 stambenih jedinica u BiH, a od toga oko 250.000 u FBiH, 80.000 u RS-u i 15.000 u Distriktu Brčko. U Federaciji još treba obnoviti oko 80.000 stambenih jedinica, u RS-u oko 66.000, naveo je ministar.

Raseljeni u FBiH borave u različitim oblicima smještaja, a najviše u kućama drugih vlasnika. Odmah potom slijede korisnici kolektivnog smještaja.

Kolektivnih izbjegličkih centara je u Federaciji 93, u njima boravi 1.959 porodica ili 5.632 osobe, a najviše u Tuzlanskoj županiji, potom u Hercegovačko-neretvanskoj, Bosanskopodrinjskoj, Herceg-bosanskoj, Zeničko-dobojskoj itd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*