U Glini obilježena 20. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline obilježena je 20. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Samo nekoliko sati nakon što je Hrvatska proglasila samostalnost i neovisnost, 26. lipnja 1991. srpske paravojne snage napale su policijsku postaju u Glini. Tada su prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili hrvatski policajci iz redova djelatnoga i pričuvnog sastava glinske policijske postaje, zajedno s pripadnicima ATJ Lučko. Tada je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, nekoliko ih je ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje 16 hrvatskih policajaca zarobljeno je te odvedeno u kninski zatvor.

“Hrvatskim braniteljima ta davna 1991. čini se kao da je bila jučer”, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Šantek, koji je i sam bio branitelj ove policijske postaje. Podsjetio je kako nije bilo slučajno što je za napad izabrana Glina te u njoj napadnuta policija.

“Bili smo svjesni odnosa snaga, a u to vrijeme nismo imali ni policijsko, ni vojno, ni životno iskustvo”, rekao je te dodao kako su u logoru bili posebno teški trenutci.

Državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber podsjetio je na događaje u Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru. Glinski gradonačelnik Milan Bakšić podsjetio je na kolone koje su 1991. napuštale ovo područje te istaknuo kako su one bile rezultat velikosrpskih apetita Slobodana Miloševića, generala JNA i istomišljenika koji su ovaj prostor željeli etnički očistiti od Hrvata.

“Oni koji su ostali, doživjeli su strahote Jošavice, Glinskog Novog Sela, Viduševca i ostalih naselja u kojima su pobijeni nedužni civili”, kazao je te dodao kako gotovo nitko od odgovornih za te zločine protiv hrvatskog naroda nije procesuiran ili kažnjeni.

Izaslanik sisačko-moslavačke županice i savjetnik za branitelje Ivica Pandža-Orkan ocijenio je kako se danas u zemlji, u kojoj branitelje nazivaju povlaštenima, a ratnoga načelnika Policijske uprave Đuru Brodarca i zamjenika Vladimira Milankovića te Dragu Bošnjaka uhićuje i vodi u lisičinama, malo govori o događajima u Glini.

Obilježavanje 20. obljetnice oružanog otpora srpskoj agresiji počelo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Tomislava Roma na groblju u Gornjem Viduševcu. Izaslanstva su položila vijence i ispred središnjega križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini. Tijekom dana održana je 6. memorijalna utrka Tomislav Rom.

Svetu misu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj crkvi sv. Ivana Nepomuka služio je sisački biskup mons. Vlado Košić, prenosi Hina. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*