U Goraždu će biti otkrivena spomen ploča Drinskim mučenicama

Spomen ploča Drinskim mučenicama, časnim sestrama ubijenim 1941. godine, bit će otkrivena u Goraždu 25. rujna, dan nakon njihove beatifikacije koja je zakazana za 24. rujna u sarajevskoj dvorani “Zetra”.

Tim povodom u Goraždu je danas boravilo izaslanstvo Vrhbosanske nadbiskupije da bi sa čelnicima Općine Goražde dogovorila i posljednje detalje vezane uz ove događaje.

“Mi smo ugodno iznenađeni otvorenošću Općine Goražde i njenih građana koji su proživjeli tešku povijest stoljećima na ovom području i koji u današnje vrijeme žele označiti mjesto stradanja pa evo i pet časnih sestara koje su za vjeru i dostojanstvo žene položile svoje živote”, kazao je ekonom Vrhbosanske nadbiskupije Luka Kesedžić, uputivši riječi zahvalnosti ovoj lokalnoj zajednici što njeguje ove vrijednosti.

“Drago nam je da će mjesto njihovog stradanja biti prigodno obilježeno a imamo želju ovdje u perspektivi napraviti i spomen kapelu koju bi posjećivali hodočasnici iz cijelog svijeta”, kazao je Kesedžić.

“Općinsko vijeće Goražde jednoglasno je donijelo odluku o postavljanju spomen ploče koja će trajno svjedočiti o tragediji časnih sestara. Drago nam je da će ona biti otkrivena dan nakon beatifikacije. Ovaj grad uvijek je bio prepoznatljiv po otvorenosti i vjerskoj toleranciji na što smo jako ponosni”, kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Nakon što su zarobljene na Palama 15. prosinca 1941. godine, od četničke ruke stradale su četiri časne sestre. Braneći dostojanstvo žene i redovničku čast s prozora današnje Osnovne škole “Husein ef. Đozo” u sigurnu smrt skočile su sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernarda dok je na putu od Pala do Goražda ubijena sestra Berhmana. Njihova tijela bačena su u rijeku Drinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*