U Hercegovini dosad pronađeni ostaci 32 franjevca koje su likvidirali partizani

pobijeni-franjevciIdentifikacija ostataka fra Martina Sopte u masovnoj grobnici na Tomića njivi kod Ljubuškog, u kojoj su pronađeni ostaci još 27 strijeljanih tijela, Hercegovinu je podsjetio na zločine komunističkih vlasti počinjene u Drugom svjetskom ratu, posebno zadnjih dana sukoba, te u poraću.

U Bosni i Hercegovini je ubijeno 150 svećenika, od čega 66 hercegovačkih franjevaca, dok su komunisti u susjednoj Hrvatskoj, od 663 kleričke žrtve, likvidirali 515 svećenika i 31 časnu sestru, piše Slobodna Dalmacija.

Hercegovački franjevci još u ratu su pokušavali razjasniti okolnosti pogibije svoje subraće, posebno 34 ubijena fratra u samostanu na Širokom Brijegu.

Provincijal fra Krešimir Pandžić, kasnije i sam pogubljen, 1942. naređuje bilježenje stradanja članova Hercegovačke provincije, a podaci su se, zbog prijetnji Udbe, prikupljali u tajnosti. Nakon Domovinskog rata pokrenut je postupak za mučeništvo, pod nazivom “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Do 2010. godine je za cjelokupan pokolj hercegovačkih fratara završen provincijski postupak za mučeništvo, ali još traju istraživanja mjesta pogibije i čeka se pokretanje postupka pri nadležnoj Mostarskoj biskupiji.

Fra Martin Sopta bio je profesor filozofije u Mostaru i Širokom Brijegu, a franjevci i narod pamtili su ga po enciklopedijskom znanju.

Ulazak partizanskog Osmog dalmatinskog korpusa u Široki Brijeg dočekao je u Čerinu, a zanimljivo je kako je noć prije ugostio komuniste i s njima razgovarao bez ikakvih naznaka o nasilju. Zaputio se prema Čitluku i otada mu se, između 12. i 13. veljače 1945. godine, izgubio svaki trag, sve dok mu tijelo nije pronađeno u masovnoj grobnici kod Ljubuškog, a identitet mu je otkrila DNK analiza.

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva skupine “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, navodi kako su u masovnoj grobnici, po svemu sudeći, ostaci dvojice fratara, na što upućuju dijelovi krunica i franjevačkih habita.

“Dosad smo pronašli ostatke 32 pogubljena franjevca, i oni ulaze u postupak mučeništva iz mržnje prema vjeri, koje su podnijeli na kršćanski način. Kad se dovrši DNK analiza, na Humcu će biti održana misa zadušnica za sve pobijene. Nakon nje, fra Martinovo tijelo ili tijela pronađenih franjevaca bit će prevezena na Široki Brijeg i pokopana u grobnicu gdje već počivaju 22 hercegovačka franjevca koje su komunisti ubili. Tijela drugih identificiranih bit će predana obiteljima i pokopana u obiteljskim grobnicama. One koji ne budu identificirani pokopat ćemo u općinsku grobnicu pod brojem i oznakom gdje su pronađeni tako da će biti moguća i naknadna identifikacija”, izjavio je fra Miljenko za Slobodnu Dalmaciju.

Splitski dnevnik donosi izjavu splitske patologinje koja je kazala da još nije utvrđeno je li bio još koji franjevac u masovnoj grobnici kod Ljubuškog.

“To će pokazati daljnja DNK analiza. Svi pronađeni pokojnici su po svoj prilici strijeljani”, rekla je Marija Definis Gojanović koja, uz arheologa Tihomira Glavaša, od 2010. godine analaizirala ostatke ponađene na Tomića njivi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*