U Hrvatskoj pala industrijska proizvodnja, gospodarstvo ponovo tone u recesiju

Statistički pokazatelji industrijske proizvodnje u Hrvatskoj znatno su lošiji nego što se očekivalo. Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, industrijska proizvodnja u veljači je pala za 5,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najveći pad proizvodnje od siječnja prošle godine, kada je potonula 6,7 posto, i drugi mjesec zaredom kako oštro pada. U siječnju ove godine je proizvodnja, naime, potonula za 4,9 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u veljači industrija oslabila za 0,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je njih dvoje očekivalo rast proizvodnje od 0,5 do 1,5 posto, a troje pad između 1 i 3 posto.

“Premda ne toliki, pad proizvodnje je očekivan, s obzirom na nepovoljno vanjsko okruženje, odnosno pad inozemne potražnje zbog recesije u eurozoni. S druge strane, domaća je potražnja slaba, a prisutno je i restrukturiranje, primjerice u brodogradnji i sektorima proizvodnje naftnih derivata i kemijskih proizvoda”, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Nakon niza podataka za prva dva mjeseca ove godine, Šantić očekuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

S obzirom da je u posljednjem lanjskom kvartalu BDP oslabio 0,2 posto na godišnjoj razini, njegov pad u prvom ovogodišnjem tromjesečju značio bi ponovni ulazak gospodarstva u recesiju, koja se definira kao pad BDP-a dva tromjesečja zaredom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*