U Hrvatskoj se svake godine baci lijekova u vrijednosti do 400.000 eura

Svaki dan se u hrvatskom zdravstvenom sustavu na lijekove neracionalno potroši između 4,5 do 9 milijuna kuna (0,6-1,2 milijuna eura), što je na godišnjoj razini čak 1,5 do tri milijarde kuna (200-400 milijuna eura).

Taj je izračun, kako piše Slobodna Dalmacija, proveo prim. dr. sc. Ranko Stevanović, predsjednik Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, a temelji se na procjeni da se neracionalna potrošnja lijekova kreće između 33 i čak 66 posto.

Neracionalna potrošnja o kojoj je riječ podrazumijeva, među ostalim, propisivanje neodgovarajućeg lijeka ili, pak, skupljeg kada je učinkovit jeftiniji, zatim propisivanje skupljih lijekova s tvorničkim nazivima umjesto jeftinijih generika, previše paralelnih lijekova na listi s različitim cijenama…

Puno je primjera neracionalne potrošnje lijekova, piše Slobodna Dalmacija. Primjerice, lijekovi protiv masnoća u krvi, statini, neracionalno se troše kod ljudi koji uzimaju lijek, a uopće se ne pridržavaju dijete. Sličan je primjer i s hipertenzijom gdje je kod pacijenata s prekomjernom težinom i velikim dnevnim unosom soli jako teško i skupo postići željene vrijednosti krvnoga tlaka. Slično se može opravdano pretpostaviti i za liječenje šećerne bolesti gdje je dijeta temelj liječenja, a ne lijekovi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*