U Izraelu uhićen Aleksandar Cvetković, osumnjičen za genocid u BiH

Bivši pripadnik zloglasnog 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Aleksandar Cvetković, koji je osumnjičen da je izravno i osobno sudjelovao u strijeljanjima zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka na ekonomiji u Branjevu u srpnju 1995. godine, uhićen je u Izraelu.

Kako je u utorak priopćeno, uhićenje je obavljeno temeljem zahtjeva iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a Cvetković je osumnjičen za genocid.

– Radeći na istrazi protiv bivših pripadnika 10.diverzantskog odreda VRS, istražitelji i tužitelji Tužiteljstva BiH došli su do saznanja da se osumnjičeni Cvetković krije u Izraelu, nakon čega je od izraelskih vlasti zatraženo njegovo uhićenje i izručenje Bosni i Hercegovini. Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv vise pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS koji su osumnjičeni za strijeljanje oko 1.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka na ekonomiji Branjevo, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, već je podignuta optužnica u predmetu protiv Kos Franca i dr. na temelju koje se sudi bivšim zapovjednicima i pripadnicima ovog odreda.
Ovlaštenim pravosudnim i policijskim tijelima države Izrael, proslijeđen je zahtjev za izručenje, kao i propratna dokumentacija, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, gdje očekuju da će ovaj osumnjičeni uskoro biti izručen BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*