U Kairu najmanje 24 poginula u sukobu kršćana i vojne policije

Najmanje 24 osobe izgubile su život u nedjelju u Kairu kada su se kršćanski prosvjednici, među kojima su neki nosili križeve i Isusove slike, sukobili s vojnom policijom, u najnovijem sektaškom sukobu u zemlji koju su zahvatili politički nemiri, objavili su medicinski i sigurnosni izvori.

Kršćani, kojih je deset posto od oko 80 milijuna Egipćana, izašli su na ulicu optužujući muslimanske radikale da su prošlog tjedna djelomično uništili crkvu u pokrajini Asuanu.

Kršćani koji su prosvjedovali protiv napada na crkvu bacali su kamenje i molotovljevim koktelima palili automobile, dok se gust dim širio ulicom u jednom od najžešćih prizora nasilja nakon pobune kojom je u veljači svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Stotine ljudi na jednoj i na drugoj strani tukli su se palicama na mostu u Kairu, a prosvjedi su se poslije proširili na središnji trg Tahrir, središte pobune u veljači. Očevici su rekli da je vojska ušla na trg.

Državna televizija i izvori kažu da je 150 osoba ozlijeđeno, ne navodeći koliko je među njima prosvjednika. Nešto ranije su bili izvijestili da su među ubijenima trojica vojnika.

Sukobi dodatno uznemiruju aktiviste koji strahuju da će vojska zadržati vlast i nakon izbora, no vojska te optužbe odbacuje.

“Ovo je crni dan vojne povijesti. Ovo je izdaja, urota, ubojstvo”, napisao je na twitteru Magdy el-Serafy, izražavajući poput brojnih drugih sunarodnjaka nezadovoljstvo načinom na koji se vojska odnosila prema prosvjedu.

Napetost između kršćana i muslimana porasla je nakon pobune u veljači. Najnoviji sukob događa se samo nekoliko tjedana prije prvih parlamentarnih izbora otkako je svrgnut Mubarak, zakazanih za 28. studenoga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*