U Kamernom teatru 55 promovirana knjiga “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”

ivan-gudelj-knjigaPod pokroviteljstvom HKD Napredak u sarajevskom Kamernom teatru 55 sinoć je promovirana knjiga “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”, autora Blaža Duplančića, koja govori o životu i karijeri Ivana Gudelja, dugogodišnjeg igrača splitskog Hajduka, koji je karijeru morao prekinuti u 26. godini zbog hepatitisa B.

Sve nazočne u ime Središnje uprave pozdravio je v. d. tajnik Napretka mr. sc. Željko Grubišić. Moderator promocije bio je glumac Emir Hadžihafizebgović koji je u istaknuo kako je sa Ivanom dugogodišnji prijatelj. “Bio je vrhunski igrač, iako je imao ekstremno kratku i uspješnu karijeru”, kazao je Hadžihafizebgović.

Autor Blaž Duplančić je rekao da je ideja za pisanje knjige potekla nakon jednog intervjua sa Gudeljom te da je u njoj dat presjek njegovog života od djetinjstva, početka karijere, njenog vrhunca te naglog kraja.

“Kad kažem da ovo nije biografija jednog nogometaša, već jedna priča, tada želim naglasiti kako je ovo priča o jednom sportašu koji je ostvario potpunu afirmaciju i našao se na pragu odlaska među vrhunske europske sportaše, u svojoj 26. godini života, imajući pri tome mogućnost da bira klub u koji će otići. U jednom trenutku sve to se sruši, on biva bolestan, bude ostavljen od drugih. Ostavljen od ljudi koji su ga tapšali i bili stalno s njim”, istaknuo je Duplančić

Predrag Pašić, nekadašnji nogometaš Sarajeva, koji je bio Ivanov cimer za vrijeme reprezentativnih okupljanja, kazao je da je Gudelj na terenu i van njega bio potpuno različita osoba, na terenu beskompromisan borac, pravi ratnik, a van njega poetska duša koja je u slobodno vrijeme pisala pjesme.
Nekadašnji kapetan bh. nogometne reprezentacije Muhamed Konjić je naglasio da knjiga može poslužiti kao udžbenik.

“Kada je čovjek mlad čini mu se kako ga ništa ne može zaustaviti, ali život ponekad donosi i drugačiju priču. Upravo ta druga priča je primjer i može biti mladim ljudima dobrom poukom kako se vratiti, kako se izvući iz nje”, kazao je Konjić.

Na kraju se prisutnima obratio i sam Ivan Gudelj kazavši da se uvijek sjajno osjeća u Sarajevu. Pozdravio je čelnike NS BiH Elvedina Begića i Jasmina Bakovića te selektora bh. reprezentacije Safeta Sušića

“Danas pokušavam mlade igrače naučiti da poštuju jedan drugoga i da im svaka nova utakmica bude nova radost. Moja igračka karijera trajala je kratko, ali zapravo dovoljno dugo da spoznam koliko je kratak put od zvijezda do zaborava“, rekao je Gudelj.

On je na kraju poručio kako se snagom vjere i duha i pozitivnim mislima može izaći na kraj sa svakom životnom nevoljom što njegov primjer najbolje pokazuje. Prisutni u Kamernom teatru njegovo obraćanje ispratili su velikim aplauzom.

U glazbenom dijelu promocije su nastupili tamburaški orkestar „Lira“ i Andrija Števanić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*