U Kaštel Sućurcu otkrivena bista franjevca kojeg su ubili partizani

U nazočnosti velikog broja uzvanika, predstavnika županijske i gradske vlasti, Crkve, te mještana, u Kaštel Sućurcu je jučer, na obljetnicu mučeničke smrti fra Bernardina Sokola, otkrivena brončana bista tom franjevačkom glazbeniku i mučeniku.

Bista je rad Sokolova subrata akademskog kipara fra Joakima Jakov Gregova, koji je nekoliko godina kao jedini franjevac živio na Badiji i koji je u ovaj umjetnički prikaz ugradio duh tog vrijednog glazbenika.

Bistu su otkrili dr. fra Stipe Nosić, izaslanik provincijala provincije sv. Jeronima u Zadru i dr. Tonči Burić, predsjednik društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći”.

Franjevac i glazbenik fra Bernardin Sokol, rođen u Kaštel Sućurcu 22. svibnja 1888., bio je gotovo zaboravljen, a njegova djela prešućivana nakon što su ga navečer 28. rujna 1944. partizani odveli iz samostana na otočiću Badiju, ubili nevinog i bez ikakvog suda i bacili u more.

Uskoro nakon toga njegovo tijelo izbacilo je more pod Orebićem. Na mjestu gdje je nađen, navodno su ga mještani u tajnosti pokopali, ali mu tijelo do danas nije pronađeno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*