U Kumrovcu za Tita i protiv Tita

Dan mladosti – radosti obilježen je danas u Kumrovcu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita u organizaciji Saveza društava “Josip Broz Tito” i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.
Istodobno nešto dalje također u Kumrovcu održan je prosvjedni skup “U Kumrovec protiv Tita” u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a protiv, kako tvrde, veličanja zločinca Tita i totalitarnog komunističkog sustava, a na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi.
Brojni sudionici obilježavanja Dana mladosti – radosti , kojih je po podacima krapinsko-zagorske policije bilo između 10 i 11 tisuća, nosili su Titove slike i transparente s antifašističkim porukama i obilježjima, petokrakim zvijezdama i partizanskim kapama, te pionirskim kapama i maramama. Na nekim od transparenata pisalo je “Što je više kleveta i laži Tito nam je miliji i draži”, “Tito je živio živi i živjet će”.
Predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Tomislav Badovinac istaknuo je da se ove godine obilježava 65. obljetnica pobjede nad fašizmom u II. svjetskom ratu, u kojoj su sudjelovali i hrvatski antifašisti, svrstavši Hrvatsku na stranu pobjednika isprali ljagu s njezinog imena koju joj je nanijela NDH.
Neki danas NDH, utemeljenu na zločinima, žele proglasiti pretečom hrvatske države, no ona je uvreda i sramota za hrvatski narod, istaknuo je Badovinac. Ustvrdio je da su ustaške postrojbe i nakon 9. svibnja 1945. i kapitulacije fašizma sve do 15. svibnja vodile borbe i pružale otpor, pa osvetu za zločine koje su počinili nije bilo moguće kontrolirati i spriječiti. Po njegovim riječima neki i danas njihov poraz žele pretvoriti u pobjedu i u tome imaju pomoć klera.
Skupu su se prigodnim riječima obratili i predstavnici antifašističkih boraca i Saveza društava “Josip Broz Tito” iz BiH, Makedonije i Srbije.
Na prosvjednom skupu u organizaciji Zdruga udruga protiv veličanja Tita i totalitarnog komunističkog sustava, uz domoljubne pjesme i hrvatska nacionalna obilježja, nekoliko stotina prosvjednika upozorilo je na zločine počinjene u tom režimu nad hrvatskim narodom, te na brojna stratišta u kojima su i danas kosti hrvatskih mučenika.
“Komunistički zločini nisu antifašizam, ratni zločini ne zastarijevaju, komuniste kao i fašiste na sud u Nuernberg” samo su neke od poruka na transparentima koje su nosili.
Podsjetili su i na Titov citat s kraja 1972. “Prije će Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati samostalnu državu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*