U Kupresu podignuti spomenici fra Grgi Loziću i fra Filipu Kuniću

Povodom obilježavanja dvjestote godišnjice rođenja dvaju velikana kupreške povijesti, fra Grge Lozića i fra Filipa Kunića, jučer su u Kupresu svečano otkriveni i blagoslovljeni spomenici ovoj dvojici kupreških svećenika i prosvjetitelja.

Inicijativu za podizanje spomenika ovoj dvojici svećenika na brdu Križ iznad Zlosela (gdje je podignut spomenik fra Grgi Loziću) te u Donjim Gredinama (gdje je podignut spomenik fra Filipu Kuniću) pokrenuo je Kuprešak Mario Bagarić koji se jučer, u kratkom svečanom govoru, zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji projekta podizanja spomenika ovoj dvojici kupreških velikana.

Inače, spomenike su blagoslovili svećenici, don Zdenko Perija i fra Marijan Karaula koji su okupljenim Kuprešacima u kratkim crtama predstavili živote fra Grge i fra Filipa istaknuvši divljenje njihovoj ustrajnosti u obavljanju svećeničkog, ali i prosvjetiteljskog posla.

Nakon svečanosti otkrivanja i blagoslova spomenika, priređen je i mali domijenak na kojem su svi okupljeni pozvani u župnu kuću župe Suho Polje gdje je u nedjelju, 14. kolovoza navečer održana svečana akademija na temu života fra Grge Lozića i fra Filipa Kunića – dvojice velikana kupreške povijesti koji su napokon dobili svoja zaslužena spomen obilježja. [Kupresportal]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*