U Laktašima se nenajavljeno sastali Dodik i Lagumdžija

Uoči sutrašnjeg sastanka čelnika šest političkih stranaka u Brčkom, večeras su se u Laktašima nenajavljeno sastali čelnici SDP-a BiH i SNSD-a Zlatko Lagumžija i Milorad Dodik.

Razgovori predstavnika SNSD-a i SDP-a, iza zatvorenih vrata, obuhvatiti su teme koje se tiču formiranja novog saziva Vijeća ministara te ispunjavanja uvjeta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi sekla kandidatski status u EU.

Prema izvorima iz kruga pregovarača, na koje se večeras pozvala banjalučka Alternativna televizija, u fokusu rasprave je pitanje kojoj stranci će pripasti mjesto ministra vanjskih poslova BiH.

Do sada je službeno rečeno da postoji umjereni optimizam aktera uoči sastanka u Brčkom, na kojem će sudjelovati predsjednici SNSD Milorad Dodik, SDS Mladen Bosić, SDP BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić i SDA Sulejman Tihić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić, domaćin sastanka u Brčkom, najavio je da će na sastanku čelnicima najjačih stranaka u BiH dati ponudu za koju očekuje da će je, kako kaže, morati prihvatiti ili će to značiti situaciju da postoje politički predstavnici koji ne žele da se formira novo Vijeće ministara BiH.

Bosić smatra kako su prethodni razgovori u Sarajevu pokazali da “postoji dovoljno prostora da se riješe političke dileme koje su na stolu”.

Na prošlom sastanku održanom 15. rujna u Sarajevu lideri šest političkih stranaka nisu značajno približili stavove kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara BiH. Međutim, nakon sastanka su izjavili kako je postignut značajniji napredak o setu pitanja vezanih za ubrzavanje euroatlantskog puta BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*