U lipnju u Sarajevu važna konferencija u organizaciji EU-a

sarajevo gradPartneri u Europskoj uniji žele da još snažnije potvrde spremnost da zemlje zapadnog Balkana prime u svoje redove i zato je podržan prijedlog predsjedajuće Španjolske da u Sarajevu, u lipnju, u tom cilju bude održan skup s vođama tog područja.
Trenutno se čeka da se vidi hoće li Slovenija i Hrvatska krajem ovog tjedna uspjeti da ostvare svoju inicijativu za susret visokih zvaničnika zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja.
Pozivajući se na europske zvaničnike u Bruxellesu, BBC javlja da je španjolsko predsjedništvo europske dvadesetsedmorice za lipanj u Sarajevu u međuvremenu već sprema po sadržaju i očekivanim zaključcima daleko važniji susret na visokom nivou EU-zapadni Balkan.
Na tu konferenciju bit će pozvani i SAD, Rusija i Turska, zato što se smatra da su bitni činioci izvan Europske unije za trajnu stabilizaciju i ugrađivanje regije u europske strukture.
Sastanak u Sarajevu treba da, potvrdom perspektive za članstvo u Uniji, bude poticaj za ubrzavanje reformi, a i da ujedno pruži dokaze zapadnom Balkanu da je Europska unija riješena da pruži još veću pažnju i pomoć tom području.
Ukoliko sastanak na Brdu kod Kranja bude održan iduće subote, tamo bi, kažu u Bruxellesu, došao i predsjedavajući Europskog vijeća Herman van Rompey.
Šef talijanske diplomacije Franco Frattini nedavno je, međutim, napomenuo da sazivanje skupa na Brdu kod Kranja nije europska inicijativa.
Funkcionari u Bruxellesu su suglasni da i organizacioni i suštinski politički problem mogućeg susreta na Brdu kod Kranja jeste učešće Kosova, jer Srbija zahtijeva da Priština bude zastupljena preko UNMIK-a.
A na pitanje kako gledaju na tumačenja da to što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, možda olakša prevladavanje takvog problema i za susret na vrhu u lipnju u Sarajevu, europski zvaničnici su uzvratili da su zasad sve pripreme u rukama Španjolske.
Funkcionari španjolskog predsjedništva Unije su potvrdili da se razmišlja i o novom susretu, u travnju u Madridu ili Sarajevu, s vođama tri strane u Bosni i Hercegovini.
Cilj je da se ponudi dopunjeni paket Butmirskih prijedloga za reforme i dopune Ustava, kao i da se perspektiva približavanja Bosne Europi stavi u središte kako kampanje tako i samih listopadskih izbora u toj zemlji. (Srna)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*