U "Lisinskom" održana akademija u povodu 65. obljetnice pobjede nad fašizmom

dan-pob-nad-fasizmom Jubilarna 65. obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenja grada Zagreba obilježena je danas svečanom akademijom na kojoj je istaknut velik doprinos hrvatskih antifašista u pobjedi antifašističke koalicije, a s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i stvorila temelje izgradnji moderne hrvatske države.
U prigodnoj riječi na svečanosti u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je antifašizam vrijednost sama po sebi i da je nedopustivo relativiziranje njegove uloge kao ni uloge Domovinskog rata i njegove revizije.
Podsjetila je da je Sabor donio Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrijednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, no da se pritom ne izjednačava s komunističkom ideologijom. Kosor je naglasila da Hrvatska uskoro završava pregovore o pristupanju Europskoj Uniji kao 28 članica te da dijeli vrijednosti slobode i demokracije i odbacuje svaki totalitarizam.
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je da se danas odaje počast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.
Pobjedom na fašizmom i nacizmom najviši je civilizacijski doseg čovječanstva što pokazuje da njihove žrtve nisu bili uzaludne, a da je njihova hrabrost svevremenska, rekao je Bebić. Podsjetio da je prva antifašistička vojna formacija u ovom dijelu Europe bio sisački partizanski odred koji je Hrvatsku svrstao u kolijevku antifašističke borbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*