U Ljubuškom mještani sami izgradili vodovodnu mrežu dužine 1,5 km

Nekolicina mještana Ulice fra Rude Mikulića koja vodi prema samostanu svetog Ante na Humcu, takozvanog starog puta prema crkvi, udružila se u udrugu pod imenom “Vodovod svetog Ante” te kraju privode svoj prvi projekt, koji je svakako vrijedan spomena.

Članovi spomenute udruge su zajedničkim snagama uspjeli dovesti vodu s Baščine te na taj način za budućnost osigurati vodovodnu mrežu u trenutačnoj dužini od oko 1,5 kilometara, objavio je Dnevni list.

Tehnički dio poslova se počeo izvoditi u rujnu, a prije toga su obavljeni pripremni radovi, odnosno sporazumijevanje svih koji su uključeni u provedbu projekta. Radovi na samoj izgradnji vodovoda, a koji su podrazumijevali pilanje i čišćenje trase, polaganje cijevi i priključaka s glavnog voda prema izvodima, trajali su oko dvadeset radnih dana.

Drago Grubišić, član udruge koja broji 15 članova, kazao nam je kako trenutačno priključak imaju svi članovi udruge, a u budućnosti postoji mogućnost širenja mreže.

“Trenutačno će nam biti dovoljne dvije pumpe, ali je ostavljeno mjesta za još pumpi ukoliko bude postojala potreba za to, odnosno ako se vodovodna mreža bude širila”, kazao je Grubišić. Financijska sredstva izdvojena za ovaj projekt su dosta velika, a u prvom mahu, kako tvrdi Grubišić, prikupljeno je oko 35.000 maraka, a ono što se trenutačno radi je prikupljanje novca za priključak struje te za pumpe i ostalu popratnu digitalnu opremu.

Očekivanja su da se i taj posao privede kraju do nove godine, a taj bi cijeli sustav u pogon trebao biti pošten do Uskrsa iduće godine.

Ono što je nagnulo mještane ove ulice na ovaj hrabar podvig je prije svega činjenica da Ljubuški godinama ima problem slabog pritiska vode, što je posebno izraženo u ljetnim mjesecima. Iako se grad i općina u cijelosti uvijek širi, postojeći vodovodni sustav je zastario te se na njemu ne vrše skoro pa nikakve preinake.

Voda iz nove vodovodne mreže, objašnjava Grubišić, nije voda za piće, ali se može koristiti za natapanje vrtova i okućnica. Voda će se moći koristit i za piće, samo će biti potrebno nadograditi filtre i pročistače.

U cijelom projektu Udruga ima potporu načelnika općine, koji je obišao teren i upoznao se s dosadašnjim radovima i budućim planovima. Pri tom je obećao pomoć pri saniranju nastalih oštećenja na kolniku koji su nastali prilikom izvođenja radova. U provedbu projekta uključen je i samostan sv. Ante, koji je također ponudio pomoć ako to bude potrebno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*