U Londonu svečano zatvorene 30. ljetne olimpijske igre

Gašenjem olimpijskoj plamena sinoć su svečano zatvorene 30. ljetne olimpijske igre u Londonu.

U centru pažnje završne manifestacije pod nazivom “Simfonija britanske glazbe”, bila je glazba kao jedan od najznačajnijih britanskih kulturnih proizvoda posljednjih 50 godina.

Tijekom trosatne svečanosti, pred oko 80.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu i milijardu ljudi širom planete, nastupile su najveće britanske pop-rock zvijezde – George Michael, Annie Lennox, “Spice girls”, “Pet Shop Boys”…, a održana je i kratka modna revija. Pistom su prošetale najpoznatije britanske manekenke koje su nosile modele britanskih dizajnera.

U blještavoj scenografiji gledatelji su uživali u legendarnim hitovima “Beatlesa”, “Queena”, “Roling Stonesa”, Johna Lenona, Davida Bowiea i drugih velikana glazbene scene. Svečanost je završena intoniranjem himne Grčke, postojbine Olimpijskih igara, nakon čega je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge predao olimpijsku zastavu gradonačelniku Rio de Janeira, domaćina narednih olimpijskih igara 2016. godine.

Uz vatrometom i izvedbu Darcey Bussell i 300 članova Krajevskog baleta ugašen je olimpijski plamen, a show je službeno završen nastupom legendarne britanske grupe “The Who”.
Na Olimpijadi u Londonu, od 27. srpnja do 12. kolovoza, sudjelovalo je više od 10.000 sportaša iz 204 zemlje. Najuspješniji su bili Amerikanci sa 104 osvojena odličja, od kojih 46 zlatnih. Kineski sportaši i sportašice osvojili su 87 medalja, a domaćini Britanci 65.

S tri zlatne, (Sandra Perković, Giovani Cernogoraz i vaterpolo reprezentacija), srebrnom (četverac na pariće) i dvije brončane (Lucija Zaninović i rukometna reprezentacija) Hrvatska je na ljestvici od 85 zemalja osvajačica odličja zauzela 26. mjesto.

Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je šest sportaša, a najuspješniji je bio atletičar Kemal Mešić, koji je nosio zastavu BiH na svečanosti zatvaranja. Pored Mešića, koji je osvojio 24. mjesto u bacanju kugle, nastupili su Nedžad Fazlija (streljaštvo), Ensar Hajder, Ivana Ninković (plivanje), Amel Mekić (džudo) i Lucia Kimani (maraton).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*