U Mađarskoj usvojen zakon o davanju državljanstva Mađarima iz susjednih zemalja

Mađarski je parlament danas je usvojio zakon o lakšem stjecanju državljanstva za više od dva milijuna Mađara koji žive u srednjoj i istočnoj Europi, izvan granica matične države, u Slovačkoj, Srbiji, Ukrajini i Rumunjskoj. Prema novom zakonu, za koji je glasovalo 344 zastupnika, uz tri glasa protiv i pet suzdržanih, Mađari će moći podnijeti molbu za državljanstvo iako nemaju prebivalište u Mađarskoj – dovoljno je da su mađarskog podrijetla i da govore mađarski jezik, ali im državljanstvo ne daje automatski i pravo glasovanja.
U Slovačkoj, čijih 10 posto stanovnika čine Mađari, ovaj se zakon doživljava kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.
Slovački parlamentarni zastupnici donijeli su u utorak, dan uoči usvajanja ovoga zakona, rezoluciju u kojoj izražavaju duboku zabrinutost. Analitičari procjenjuju da bi taj potez nove mađarske konzervativne vlade mogao ići na ruku slovačkim nacionalističkim strankama na općim izborima zakazanim za 12. lipnja. Također, računa se da bi slovački parlament mogao izglasati zakon kojim bi se slovačkim Mađarima, ako prihvate ponudu Budimpešte, moglo oduzeti slovačko državljanstvo.
Beogradski Centar za razvoj civilnog društva u novom mađarsklom zakonu vidi šansu za Srbiju na njenom putu ka europskim integracijama. CRCD uvažava pravo svake suverene zemlje da se prema vlastitoj procjeni određuje prema mjerama koje se odnose na njene građane te, u tom smislu, ističe da u potpunosti poštuje negativan stav Republike Slovačke, ali isto tako poziva vlasti Republike Srbije, upravna i zastupnička tijela Autonomne pokrajine Vojvodine i predstavnike mađarske nacionalne manjine da iskoriste sve mogućnosti koje uvođenje
dvojnog državljanstva za Mađare pruža ne samo pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji, nego i svim građanima Srbije i samoj državi Srbiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*