U Mostaru kritično, čekaju s ruski i EUFOR-ovi helikopteri

Za gašenje požara u okolini Mostara očekuje se da će danas poslijepodne stići pomoć helikoptera EUFOR-a, a ujutro bi mogao doći i helikopter Ruske Federacije, potvrdio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Kao jedini spas od požara koji je zahvatio više područja u BiH, Vijeće ministara BiH prihvatilo je pomoć Ruske Federacije, koja je obećala poslati helikopter “Ka-32” koji nosi pet tona vode u jednom zamahu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić rekao je da je riječ o helikopteru koji se nalazi u Nišu, gdje je smještan jedan od regionalnih centara za borbu protiv požara.

Na području grada Mostara trenutno su i dalje aktivna dva velika požara na lokalitetu Rujišta, te u Podveležju. Požar sa lokaliteta Veliko Rujište tijekom noći i jutra proširio se prema naseljenom dijelu, tako da se približio na oko 200-300 metara od planinarskog doma.

Vatrogasci iz Mostara su u stalnoj pripravnosti i s lokalnim stanovništvom nastoje zaštititi i odbraniti stambene objekte u blizini.

Predjeli Porim, Orlinka, Malo Rujište i Herceg vrelo su u potpunosti izgorjeli, a dodatni strah uliva činjenica da se u nekoliko navrata čula jaka eksplozija od zaostalih mina na tom području.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*