U Mostaru otvoren park posvećen bh. nobelovcima Andriću i Prelogu

U Mostaru je u nedjelju svečano otvoren Park nobelovaca posvećen bosanskohercegovačkim nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Na svečanoj ceremoniji nazočni su bili brojni uzvanici među kojima je bio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je u boravio u svome četvrtom službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Spomenik Ivi Andriću otkrili su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, dok su spomenik Vladimiru Prelogu otkrili veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjo Topić. O bh. nobelovcima govorila je profesorica Mira Pehar koja je prigodnim govorom sve nazočne upoznala sa životima i djelima Andrića i Preloga.

Prije Mostara Josipović je boravio u Ljubuškom odakle je vlastima Hrvatske i BiH uputio apel da ubrzaju prilagodbu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju kako se taj događaj ne bi negativno odrazio na gospodarstvo i odnose dviju zemalja.

Za boravka u Mostaru Josipović je posjetio Radio Herceg-Bosne gdje je dao i intervju. Predsjednika Josipovića su na ulazu u prostorije Radija Herceg-Bosne dočekali ravnatelj Željko Raguž, predsjednik Nadzornog odbora mr. sc. Drago Martinović, predsjednik Skupštine Radija Herceg-Bosne mr. Vladimir Šoljić i djelatnici ove radijske postaje.

U nedjelju navečer Josipović je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače nazočio svečanom otvaranju manifestacije ”Mostarsko proljeće 2012 – XIV. Dani Matice hrvatske”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*